Derlemegün İçinde Geçtiğimiz "şam'da Kimyasal Silah Saldırısı" Haberlerini Derleyerek Yeniden Yayımlıyoruz.saygılarımızla Aa

ŞAM - Beşşar Esed güçlerinin Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde gerçekleştirdiği saldırılarda ölenlerin sayısının 1300'ü geçtiği bildirildi.

Şam'ın banliyösünde sabahın erken saatlerinde düzenlenen ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırıda ölen ve yaralananların sayısı artmasından endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletler heyetinin, "Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için" Şam'da bulunduğu esnada meydana gelen saldırı uluslararası kuruluşlar ve yetkililer tarafından kınandı.

-6 noktaya saldırı

Suriye Genel Devrim Konseyi'nden alınan bilgiye göre, Doğu Guta bölgesinde kimyasal başlıklı füzelerle sabahın erken saatlerinde 6 noktaya saldırı düzenlendi.

Saldırılarda ilk belirlemelere göre, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 430 kişinin öldüğü, 3 bin 600 kişinin yaralandığı iddia edildi.

SRGC rejim güçlerinin Kefer Batna, Duma, Meliyha, Cobar, Muaddamiye ve Dareyya'ya ağır silahlarla saldırdığını ve saldırıların kentin farklı bölgelerinde sürdüğünü belirtti.

-"Sarin gazı kullanıldı"

AA'ya konuşan bölgedeki doktorlardan Halid Mahmud, çok sayıda kişinin saldırıda kullanılan "sarin gazı"ndan etkilendiğini ifade etti.

Yaralılarda nefes darlığı, kusma, göz bebeklerinde küçülme, bilinç kaybı yaşandığını kaydeden Mahmud, acil olarak tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Mahmud ölü sayısının artabileceğini dile getirdi.

-Siviller saldırıya uykuda yakalandı

Bölgedeki aktivistler, sabahın erken saatlerinde sivil yerleşim bölgelerine havadan atılan gaz bombaları sebebiyle insanların saldırıya uykuda yakalandığını bildirdi.

Saldırının, kimyasal silah kullanımına ilişkin önceki iddiaları araştırmakla görevli BM heyetinin ülkede bulunduğu sırada düzenlenmesi dikkati çekti.

-SMDK Temsilcisi Hoca'dan BM Heyetine çağrı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, BM Heyetinin Şam'da düzenlenen saldırının gerçekleştiği yerlere hemen ulaşması halinde Esed güçlerinin fırlattığı füzelerin kalıntılarını görebileceğini söyledi.

-Dışişleri Bakanlığı: "İddialar açıklığa kavuşturulmalı"

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, "İddialar doğruysa uluslararası camianın insanlığa karşı suç teşkil eden bu kabul edilemez vahşet karşısında gereken duruşu sergilemesi ve tepkiyi göstermesi kaçınılmazdır" açıklamasını yaptı.

Açıklamada, "Suriye'de Şam'ın Doğu Guta ve Batı Guta bölgelerinde dün gece rejim güçlerince kimyasal silah kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen saldırılar sonucunda yüzlerce sivilin hayatını kaybettiğine dair haberler büyük bir endişeyle izlenmektedir" denildi.

-Esed yönetimi iddiaları yalanladı

Beşşar Esed yönetimi, Doğu Guta'da kimyasal silahların kullanıldığına dair haberlerin asılsız olduğunu, haberin "terörü desteklemek" için üretildiğini öne sürdü.

-"Hastanelerde bunu iyileştirecek ilaç yok"

Araplar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Şam'daki kimyasal silah saldırısına ilişkin, "Suriyelilerin beyanlarına göre şuanda bine yakın ölü, yüzlerce de yaralı var. Hastanelerde bu gazı iyileştirecek ilaç yok. Sadece su serpilerek insanları bundan kurtarmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

-İngiltere: "BM Güvenlik Konseyinde gündeme getireceğiz"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısı iddialarıyla ilgili Suriye hükümetini, BM ekibinin bu bölgeye girişine izin vermeye çağırarak, "Birleşik Krallık olayı, BM Güvenlik Konseyi'nde gündeme getirecektir" dedi.

-"Bazı kulaklar sağır bazı gözler kör"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, söz konusu saldırıya ilişkin, "Bazı kulaklar maalesef bu durum karşısında sağır, bazı gözler de kör, görmüyor" diye konuştu.

-"BM Heyeti acilen bölgeye gitsin"

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Beşşar Esed güçlerinin düzenlediği ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırıyı kınayarak, konuyu araştırmak üzere Birleşmiş Milletler heyetinin acilen bölgeye gitmesini istedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Suriye rejimine atfedilen" saldırının kınandığını açıkladı.

-Siyasi partilerin kınaması

Anadolu Platformu Suriye Koordinatörü Mahmut Kaçmazer, "Saldırının yapıldığı yer, ciddi direniş gösteren muhalif askerlerin ailelerinin yaşadığı bölge. Bu açıdan da manidar bir durum var" şeklinde konuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed yönetiminin kimyasal silah kullanmasını şahsen yadırgamadığını vurgulayarak "Kullanabilmiş olacağını düşünüyorum, bu ihtimali çok yüksek görüyorum. Bununla ilgili mutlaka uluslararası toplum kesin bir sonuç ortaya koymalı. Kullandığı ispatlanırsa müdahale edilmeli" dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, saldırıyı kınadığını belirterek "Silahı kullanan Esed mi dir yoksa belirli güçleri oraya çekebilmek için muhalif güçler midir bunun iyi tespiti gerekir" görüşünü dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, kimyasal silah kullanmanın bir insanlık suçu olduğunu ifade etti.

-SUK Başkanı Sabra: "1300'ü geçti"

SMDK, Esed güçlerinin Şam'da düzenlediği ve kimyasal silahın kullanıldığı iddia edilen saldırıda, ölü sayısını 1100 olarak açıkladı

Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra ise ölü sayısının bin 300'ü geçtiğini söyledi.

Suriye'de kimyasal silahların kullanımını inceleyen BM Uluslararası Araştırma Komisyonu Başkanı Ake Sellstrom, kimyasal silahların kullanıldığı iddiaları incelemek istediğini belirtti.

Kimyasal silah uzman İsveçli Sellstrom, İsveç'teki SVT televizyon kanalına verdiği demeçte, söz konusu saldırı sonucunda açıklanan ölü ile yaralı sayısının şüphe verici olduğunu savunarak, "Bu olay, incelememiz gereken bir olaya benziyor" diye konuştu.

Kaynak: AA