Borsa İstanbul Faaliyetlerine Başlıyor

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. (VOB) birleşmesi 5 Ağustos 2013 tarihinden itibaren gerçekleşiyor. Birleşmenin ardından Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başlıyor.

Borsa İstanbul Faaliyetlerine Başlıyor

Konuyla ilgili İzmir Swiss Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, "Bugün son işlem günü. Pazartesiden itibaren tüm finansal sözleşmeler Borsa İstanbul çatısında oluşan tek pazarda işlem görmeye başlayacak" dedi.

Turhan, pay senetleri ve borçlanma piyasası araçları gibi spot piyasa ürünlerinin, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin, başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenlerin İstanbul’da faaliyet gösteren, bölgesel ve uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek bir çatı altında işlem görmesinin İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

PİYASALARIN ENTEGRASYONUYLA SERMAYE PİYASALARIMIZ DAHA ETKİN OLACAK
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, spot ve vadeli piyasaların senkronize çalışmasının denetim etkinliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Tüm piyasaları entegre edecek aynı işlem kurallarıyla, aynı teminat yönetimi mantığı içerisinde ve çok daha etkin ve etkili, ekonomik rasyonalite açısından çok daha uygun bir şekilde gerçekleşecek olmasıdır. Bununla ilgili hazırlıklarımızı 3 Temmuz'dan beri hem VOBAŞ'ın hem Borsa İstanbul Vadeli İşlemler Piyasası'nın hem de Takas Bank'ın katılımıyla aracı kurumlar için uygun test ortamları hazırlandı. Aracı kurumlar o tarihten itibaren bu testleri yapıyor. Bugüne kadar üç kere arkadaşlarımız seans simülasyonu gerçekleştirdi. Şu ana kadar herhangi bir sorun görülmüyor. Piyasaların entegrasyonu ile birlikte ülkemiz, sermaye piyasalarımız ve çok önemli bir etkinliğe, verimliliğin artacağı, risk denetiminin daha etkin yapılacağı bir çerçeveye kavuşacak." 2008'den itibaren dünyanın içinde bulunduğu yeni dönemde tüm uluslararası kuruluşların bu konuya çok daha önem verir olduğunu anlatan Turhan, şunları söyledi: "Sözleşmeler dahil tüm finansal sözleşmeler borsalarda veya örgütlenmiş pazar yerlerinde alınıp satılması artık önemli. Bunun mümkün olmadığı zamanlarda işlemlerin merkezi takas kuruluşları tarafından ve güvence çerçevesinde yapılması son derece önem kazandı. Spot ve vadeli piyasaların senkronize çalışması denetimin etkinliği açısından çok önemli."

ENERJİ BORSASI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
İbrahim Turhan, Enerji Borsası ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü açıklayarak şu bilgileri verdi: "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) de katılımıyla bir çalışma başlattık. Hazine müsteşarlığı, maliye, tarım, gümrük ve ticaret bakanlıkları da katkı sağlıyor. Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) hazırlanırken de bu konu gündeme gelmiş. Kanunda bir düzenlemeyle SPK'nın burada yeralması sağlanmıştır." Önümüzdeki dönemde bu konuda çalışmaları hızlandıracaklarını belirten Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "TOBB'daki seçim süreci dolayısıyla çalışmalarımız biraz yavaşlamıştı. Bu vesileyle buradan yeni başkan seçilen Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu'nu kutlarız. Bu konuda önemli oyunculardan biri de İzmir Ticaret Borsamız. Sayın Işınsu Kestelli'nin yeniden seçilmesini memnuniyetle karşıladık. EPİAŞ; oradaki çalışmalar Enerji Bakanlığı'mızın ve EPDK koordinasyonluğunda SPK'nın ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla sürdürülüyor. EPİAŞ'ın esas sözleşme taslağı hazırlandı. Bu taslak görüşe açıldı. Umuyorum ki yıl sonundan önce EPİAŞ'ın kuruluşu gerçekleştirilmiş olacak. İki piyasa olacak. Birincisi spot piyasası. İkinci piyasa Borsa İstabul tarafından işletilecek olan vadeli işlem piyasası. VİOB altında arkadaşlarımız tarafından oluşturulacak. Orada da sadece bu üreticiler açısından değil aslında bölgesel olarak da çok önemli bir adım. Elektrik fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı üreticilerin kendilerini korumaları ve elverişli yatırım oluşturmak açısından son derece yararlı olacak. Aynı zamanda burada piyasanın derinleşmesiyle birlikte Hazar havzasındaki ve Ortadoğu'daki elektrik fiyatının İstanbul'da belirlenmesi imkanı doğacak."

DEMİR ÇELİK VE METALLERE DAYALI VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Tarımsal ürünlerle ilgili vadeli işlem sözleşmelerinin hayata geçirilmesi için biraz daha süreye ihtiyaç olduğunu, demir-çelik ve metallere dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin ise hayata geçirilebileceğini açıklayan İbrahim Turhan, sözlerine şöyle devam etti: "Tarımsal ürünlere dayalı sözleşmelerle sınırlı değil. Lisanslı depoculuk çalışmalarının tamamlanması için biraz daha süreye ihtiyaç olabilir. Onlardan önce demir çelik ve metallere dayalı vadeli işlem sözleşmelerini hayata geçirebileceğimizi düşünüyorum. Demir çelik ülkemiz için çok önemli. Türkiye dünyada 8, Avrupa'da ikinci, ihracatta 4.'yüz. İç ve uluslararası ticaret açısından bu sözleşmelerin biran önce hayata geçmesini önemsiyoruz. Üreticilerimiz ancak sipariş üzerine üretim yaparlarsa kendilerini riske karşı koruyabiliyor. Vadeli işlem ve obsiyonun devreye alınması reel sektöre çok önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum."

İZMİR OFİSİ FAAL OLACAK
Turhan, İzmir'deki ofisin faal olarak çalışmaya devam edeceğini, çalışanların tüm özlük haklarını koruyarak İstanbul'a gelmek istemeyen ve ayrılmak isteyenlerle karşılıklı rıza çerçevesinde anlaştıklarını söyledi.

İbrahim Turhan, şu an VOBAŞ'ın binanın sözleşme süreleri tamamlanıncaya kadar orayı kullanmaya devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu: "Halka arz seferberliğimiz sürüyor. Ege Bölgesi ekonomik olarak en gelişmiş bölgelerden biri. Buradaki ofis etkin çalışan, faal bir ofis olacak. Çalışanlarımızın özlük haklarını koruyarak iş akitlerini karşılıklı rıza ve anlaşma ile feshettik. Karşılıklı rıza ve anlaşma dışında hiçbir çalışanımızın sözleşmesi tek taraflı feshedilmedi. İzmir'deki ofiste bazı arkadaşlarımız kalacak. Belli alanlarda ihtiyaç var. Onun dışında İstanbul'a gelmek isteyenler gelecek. Nitelikleri itibariyle burada hizmeti mümkün olmayan ve İstanbul'a gelmek istemeyen arkadaşlarımızla el sıkıştık, helalleştik. En düşük 45 bin, en yüksek 582 bin TL kıdem ve ihbar tazminatlarını aldılar. İş barışını azami ölçüde dikkate alarak, karşılıklı anlaşma ve iyi niyetle el sıkıştık ve yollarımızı ayırdık."

TÜM VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİ TEK PLATFORMDA İŞLEM GÖRECEK
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. de (VOB) işlemler, 2 Ağustos 2013 tarihinde sona eriyor. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ile VOB piyasası birleşmesi 5 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleşiyor. Bu tarihten sonra, Türkiye’deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başlıyor.

Mevcut durumda VİOP’ta kullanılan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Alım-Satım Sistemi, VOB İşlem Sistemi’nin opsiyon sözleşmelerini de içerecek şekilde revize edilerek geliştirilmiş halini oluşturuyor. Birleşme sonrasında VİOP’a aktarılacak VOB Sözleşmeleri de bu sisteme dâhil edilerek kullanılmaya devam edilecek.

Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB’daki sözleşmelerin birçoğu VİOP sisteminde işleme açılırken, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük ya da hiç olmayan bazı sözleşmeler işleme açılmayacak.

Borsa İstanbul VİOP’a aktarılacak VOB Sözleşmeleri şöyle: BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Dolar Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Euro Vadeli İşlem Sözleşmesi, EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi, Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi.

Tamamen işleme kapatılacak VOBAŞ Sözleşmeleri ise şöyle: BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, BIST30-100 Fark Sözleşmesi, Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Dolar Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Euro Sözleşmesi.

VOB’daki ve VİOP’taki uygulamaya paralel olarak birleşme sonrasında da işlemlerin takasını İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) gerçekleştirilmeye devam edecek.
Kaynak: İHA