Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden "uyku Apnesi" Uyarısı

İSTANBUL - Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir, kalitesiz uykunun gündelik hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, "Uyku apnesi, sosyal hayata, kariyere, obeziteye, unutkanlığa ve hatta depresyona neden olabiliyor. Uyku apnesinin en önemli belirtisi olan horlama sorununuz varsa mutlaka bir doktora başvurun" ifadelerini kullandı.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, uyku apnesinin sosyal hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, horlamanın uyku apnesinin en önemli belirtilerinden biri olduğunu kaydetti.

Horlamanın farklı tipleri olduğunu ve her 100 kişiden 40'ının horlama sorunu yaşadığını ifade eden Özdemir, öncelikle kişinin nasıl bir horlama sorunu yaşadığının iyi tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uyku apnesinin uykuda 10 saniyeyi aşan nefes durması olarak tanımlanabileceğini aktaran Özdemir, "Uykuda solunum durmaları, gecede yüzlerce kere tekrarlayabilir. Her solunum durmasıyla kişi kısa süreli sık uyanıklıklar yaşar, kişi ancak uyanarak solunum durmasını giderebilir. Uykuda nefesin durmasıyla, kalp ve beyin için hayati önemi olan oksijen düzeyi kanda düşer, karbondioksit düzeyi artar. Kalp atımları da düzensizleşir, ileri yaşlarda ani kalp durmalarıyla uykuda ani ölümlere neden olabilir. Hasta gece boyunca boyun çevresinden terler" değerlendirmesini yaptı.

-Uyku apnesi unutkanlık nedeni

Uyku apnesi hastalarının kaliteli uyuyamadıkları için sabah yorgun uyandıklarını ve kendilerini uykusuz hissettiklerinin dile getiren Özdemir şöyle devam etti:

"Uyku apnesi, aşırı yorgunluk miskinliğe, hareketsizliğe neden olur. Bu hareketsizlik giderek kişinin kilo alışında artışa neden olur. Sonuçta kilo; uyku apnesi hastalığını şiddetlendireceğinden bir kısır döngüye girilmiş olur. Uykusuzluk sinirliliğe, gerginliğe, iş verimliliğinde düşmeye neden olur. Konsantrasyon güçlüklerine ve belirgin dikkat ve hafıza problemleri ile unutkanlığa yol açar. Ayrıca hastaların yüzde 30'unda depresyon olduğu araştırmalarla saptanmıştır."

Horlamanın kalp krizi, beyin damar hastalığı gibi ciddi sonuçlara yol açabilen uyku apnesinin en önemli belirtisi olduğunun altını çizen Dr. Özdemir, "Sürekli ve şiddetli horlayan, uykuda solunum durması yaşayan, uykudan yorgun ve baş ağrısıyla uyanan, gündüz hep yorgun ve uykulu hisseden kişilerin mutlaka uyku hastalıklarıyla ilgilenen uzman hekime ulaşması gerekiyor" uyarısında bulundu.

Kaynak: AA