"Çocuk Eğitiminde, Ödüllendirmeyi Kullanıp Olumlu Davranışları Pekiştirin"

BİLECİK - Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Çocuk Gelişimi Birimi'nde görevli çocuk gelişim uzmanı Sedef Akdoğan, çocuk eğitiminde önemli olan noktanın, ödüllendirmeyi kullanarak, çocuktaki olumlu davranışları pekiştirmek olduğunu söyledi.

Mayıs ayı itibariyle faaliyetlere başlayan birimde 0-18 yaş arası çocukların gelişim değerlendirmesini takip ettiklerini aktaran Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birimin çocuk ve aile arasında yaşanan çatışmaların psikolojik yönden çözümüne yardımcı olmak üzere kurulduğunu bildirdi.

Özellikle ergenlik dönemlerinde ve ailenin yeni bir çocuk sahibi olduğunda diğer çocukla aile arasında çatışmalar yaşandığını anlatan Akdoğan, şöyle konuştu:

"Biz, Çocuk Gelişimi Birimi olarak çocukla ve aileleriyle görüşerek, önerilerde bulunuyor ve çocukla aile arasındaki sorunları çözmeye çalışıyoruz. Çocuk gelişimi deyince, 0-6 yaş akla geliyor. Aslında 0-6 yaş aralığı çok önemli bir yaş aralığı. Çünkü beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönem bu yaş aralığı. Genelde çocukta küçük bir sorun yaşandığında, aileler bunu kabullenmek istemiyor ve geçiştiriyor. Bundan dolayı sonradan ortaya çıkan problemleri çözmek için geç kalınmış oluyor. Çocuk Gelişimi Birimi'nin en büyük amacı erken teşhis. Perşembe ve Cuma günü olmak üzere 2 gün randevu usulüyle hastaları kabul ediyoruz. Şu ana kadar 35 hastayla görüştük. Bu çocuklarımızdan, 3'üne hiperaktivit, 1'ine otizm, 2'sine de dikkat eksikliği teşhisi kondu. Otizm teşhisi konulan çocuğumuzun erken fark edilmesi bizim için çok sevindirici oldu çünkü gerekli rehabilite yapıldığında, ilerleyen zamanlarda çocuk yaşıtlarına yakın bir ilerleme kat edecektir."

-"Türk halkı genellikle çocuklarını eğitirken, cezayı çok fazla kullanıyor"

Türk halkının çocuk eğitiminde genellikle ceza yöntemini kullandığını ancak cezalandırmanın aksine ödüllendirme yönteminin daha etkili olduğunu vurgulayan Akdoğan, "Türk halkı genellikle çocuklarını eğitirken, cezayı çok fazla kullanıyor. Biz, farkında değiliz aslında çocuklara ödül verdiğimizde, davranışta pekişme oluyor. Yani, çocuğumuz iyi bir şey yaptığında, kendisini ödüllendirir ve översek, çocuk istediğimiz davranışı tekrar yapacaktır. Eğer ceza verilmesi gerekiyorsa, ona vurmaktansa çocuğunuzu çok sevdiği bir oyuncağından bir süreliğine mahrum bırakabilirsiniz. Bu yöntem, çocuğa vurmaktan daha etkili bir yöntem. Çocuk eğitiminde önemli olan nokta ödüllendirmeyi kullanıp, olumlu davranışları pekiştirmektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA