Haziran Ayı Sanayi Üretim Verileri

İSTANBUL - Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Sanayi üretim verilerinin ikinci çeyrekte yüzde 3,5 civarında bir büyümeye işaret ettiği söylenebilir" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı haziran ayı sanayi üretim verilerini değerlendiren Bürümcekçi, haziran ayında sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 3 artışla beklentilerin üzerinde bir değişim gösterdiğini belirterek, "Genel piyasa beklentisi verinin yüzde 2, bizim beklentimiz ise yüzde 3,5 artış göstermesi yönündeydi. Yıllık artış hesaplamasını anketlerle sağlıklı karşılaştırma için mevsim ve takvim etkisinden arındırılmamış ham veri üzerinden yaptığımızı belirtmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bürümcekçi, TÜİK'in açıkladığı şekliyle, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde ise yıllık bazda artışın yüzde 4,2 düzeyinde gerçekleştiği bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Bu sonuçlardan sonra, ilk çeyrekte yüzde 1,3 düzeyinde sınırlı artış gösteren sanayi üretiminin ikinci çeyrekte daha güçlü olduğu tescillenmiş olurken, aynı dönemde gerçekleşen milli gelir büyümesi anlamında da olumlu sinyal vermiş oldu. İlk çeyrekte GSYH yıllık artışı yüzde 3 seviyesinde gerçekleşirken, sanayi üretim verilerinin ikinci çeyrekte yüzde 3,5 civarında bir büyümeye işaret ettiği söylenebilir.

Sanayi üretiminin ana eğilimi açısından daha önemli olan, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış endeks ise, bir önceki aya göre yüzde 1,4 artışla genişleme eğilimine geri dönüldüğünü ve tarihi en yüksek seviyesine ulaşıldığını göstermiştir. İlk çeyrekte önceki çeyreğe göre %1 artış kaydedilirken, ikinci çeyrekte bunun üzerine yüzde 1.2 artış daha sağlandığını hesaplamaktayız."

Haluk Bürümcekçi, bugün açıklanan verinin ardından, ekonomik aktivitenin 2013 yılının ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre daha güçlü seyretmiş olduğunun kesinleşmiş olduğuna dikkati çekerek, "Ancak, üçüncü çeyreğin ilk ayına ait bazı öncü göstergeler ekonomik aktivitenin bir miktar hız kesmiş olabileceğine işaret etmekte. Buna karşılık, ihracatın üçüncü çeyreğe güçlü bir başlangıç yaptığı izleniyordu. Biz de, son dönemde küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma ve yurt içinde politik riskin yoğun seçim takvimi nedeniyle yeniden fiyatlanacak olmasının, tüketici güveni üzerinde baskı oluşturması ve daha sıkı parasal koşullara yol açmış olması nedeniyle büyüme tahminimizi yüzde 3,5'e çekmiştik. Geçen hafta ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan tarafından yapılan açıklamalar da, yeni Orta Vadeli Program'da resmi büyüme tahmininin yüzde 4'ten yüzde 3 civarı seviyelere doğru revize edilebileceği algısı doğurmuştu" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA