Afgan Mülteciler Bmmyk’dan Adalet Bekliyor

Türkiye'deki Afgan Mülteciler, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin hassas coğrafi konumu dolayısıyla ülkelerinden kaçmak zorunda kalan birçok Afgan mülteci Türkiye’ye sığınmaya ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) hayatlarını korumasına zorlanmaktadır” dedi.

Afgan Mülteciler Bmmyk’dan Adalet Bekliyor
Afgan mülteciler, “Türkiyede Afgan mültecilerin sayısı 20000 ve 50 farklı şehirlerde yaşamaktadır. 2013 ün sonuna kadar bu sayının daha da artabileceğini düşünmekteyiz. Son yıllarda BMMYK farklı sözler ve düşüncelere maruz kalıp ve Afganistan durumun iyi olduğunu düşünüyorlar. Her yeni dönemde yeni kanunlar getirip ve sığınma prosedürlerini Afganlar için zorlaştırıyor.Bu nedenle mülteciler BMMYK ya güvenmeyip kendi elliyle ölüme gidiyor ve deniz yoluna düşüyorlar” diye konuştu.

Mülteciler, “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Afganların sorunlarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmasına rağmen ne yazık ki sığınma sürecini geciktirmektedir. Gün geçtikçe BMMYK kanunları Afgan mülteciler için daha da zorlaşıyor ve en çok zarar görüyorlar.

BMMYK Sembolik bir telefon numarasını mültecilere veriyor, her aradığımızda açan ve bilgi veren bir muhatap bulamıyoruz.

Askıya alma dönemi hakkında da mantıklı bir cevap veremediler” ifadesinde bulunarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Afgan mülteciler Koordinasyonu bu soruların hiç birinin cevabını alamadı.

Neden sadece Afgan mülteciler zararlı yöntemlerden etkileniyor? Çözüm olarak başka uygun bir yol yokmuydu? Veya Türkiyedeki butün sığınmacılar için geçerli olsaydı, halbuki sadece biz Afgan mülteciler bu dönemden etkilenmekteyiz.

BMMYK, bizim isteğimizin ciddi almasını istiyoruz yoksa Türkiyedeki Afgan sığınmacılar haklarını almak için BMMYK’nın önünde protesto yapmaya hazırlanıyor.

Biz, Afgan sığınmacıların birlikte bir karar alıp ve BMMYK’nın çalışmadığını göstermek üzere Avrupa’ya geçmek için kaçak yoluna düşeceğinden korkuyoruz.

Türkiyedeki Afgan mülteciler, BMMYK ile çalışan kişiler ve mülteci haklarıyle ilgilenen kurum ve kuruluşlardan yardım beklemektedir.”
Kaynak: İHA