Avrupa Komisyonu’na Kronik Hastalıkların Önlenmesi İçin Çağrı

Türk Böbrek Vakfı’nın (TBV) üyesi olduğu ve TBV Başkanı Timur Erk’in dönem başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF), sağlık alanında faaliyet gösteren dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek Avrupa Komisyonu’na kronik hastalıkların önlenmesi için gerekli süreçlerin başlatılması konusunda çağrıda bulundu.

TBV'den yapılan açıklamada, aralarında Avrupa Kanser Örgütü, Avrupa Kalp Ağı, Uluslararası Diyabet Federasyonu, Avrupa Böbrek Sağlığı Derneği’nin de yer aldığı 10 örgütten oluşan ve 10 binden fazla sağlık personeli ile milyonlarca hastayı temsil eden Avrupa Kronik Hastalık Birliği'nin (ECDA) Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barosso’ya hitaben 14 Mayıs 2013 tarihinde mektup yazıldığı belirtildi. Mektubun yazılma nedeninin ise, Birleşmiş Milletler’in 2011 Eylül ayında bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve kontrolü konusunda gerçekleştirilen toplantıda aldığı çığır açan kararlar karşısında, AB liderliğinde gerçekleşen kronik hastalıklarla mücadele konusunda politik iradenin eksikliğinden duyulan endişe olduğunu vurgulandı.

Mektupta, 15 yaş üzeri AB nüfusunun, yüzde 40’ının kronik hastalıklarla ilgili uzun süredir devam eden sağlık sorunlarının olduğu ifade edildi. AB üyesi ülkelerde ortalama yaşam süresi beklentisinin 79,4 yıl olmasına rağmen, “sağlıklı yaşam süresi” beklentisinin 61,45 yıl olduğuna dikkat çekilen mektupta, Avrupa Komisyonu’ndan kötü beslenme, alkol ve tütün tüketimi ve fiziksel aktivitenin oluşturduğu büyük risk faktörlerini de kapsayacak, güçlü bir politik AB stratejisi ve eylem planı talep edildi.

“MİLYARLARCA EURO’LUK SAĞLIK HARCAMALARININ YÜZDE 80’İ KRONİK HASTALIKLARA AYRILIYOR”
AB’nin uzun dönemli, kalıcı ve istikrarlı bir strateji yürütmesi gerektiği ifade edilen mektupta, her yıl milyarlarca Euro ayrılan sağlık harcamalarının yüzde 80’inin kronik hastalıklara ayrıldığı vurgulandı. Sadece kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle doğrudan ve dolaylı olarak AB’de harcanan tutar 196 milyar Euro iken; 2003 yılında tüm dünyada kronik hastalıklar için 47 trilyon dolar harcandığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TBV Başkanı Timur Erk; Türkiye’de kronik hastalıkların önlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nın başkanlığında, kronik hastalıklarla mücadele başlatıldığını söyledi.

Erk, özellikle kronik hastalıkların nedenleri için ciddi önlemler alındığını, akciğer hastalıklarının en önemli nedenlerinden olan sigara ile mücadelede önemli başarılar sağlandığını kaydetti.

Erk, böbrek ve kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden, hipertansiyon ile obezite ve diyabetin önlenmesi için Bakanlık programlar yayınlandığına dikkat çekti.

Türk Böbrek Vakfı’ da son dört yılda artan bir ivme ile Sağlık Bakanlığı'nın kararlarını destekleyerek, hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının önlenmesi için, “aşırı tuz ve şeker tüketiminin” önlenmesi yönünde ciddi kampanyalar yürütüldüğünü kaydeden Erk, gıda kodeksinde değişikliğe gidildiğini, kuru ekmekteki tuz oranının önce yüzde 25, daha sonra da yüzde 50’ye indirildiğini söyledi.

“AB’NİN ‘ORTAK EYLEM PLANI’ 2014 YILINDA FAALİYETE GEÇİRİLECEK”
Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barosso adına mektuba yanıt veren Komisyon üyesi Tonio Borg, Kronik hastalıkların AB vatandaşları ve ekonomileri üzerindeki yükünün farkında olduğuna dair güvence verirken, Aralık ayında düzenlenecek olan Sağlık Konseyi’nde sürdürülebilir sağlık ve kronik hastalıkların yansıması sürecinin tartışılacağını belirtti.

Sağlık Konseyi’nin, tütün tüketimi, alkol istismarı, beslenme ve fiziksel aktivite, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, Alzheimer ve diğer başlıca hastalıkları kapsayacağını belirten Borg, üye ülkeler ve sivil toplum örgütleriyle geliştirilmekte olan “Ortak Eylem” planının, 2014 yılının başlarında faaliyete geçirileceğini aktardı.
Kaynak: İHA