Çözüm Süreci ve Teşvik Uygulaması Güneydoğu'da Yatırıma Doping Oldu

MARDİN - İBRAHİM SİNCAR - Çözüm süreci ve teşvik uygulaması, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'te yatırımlara ivme kazandırdı.

Merkezi Mardin'de bulunan ve 4 ili kapsayan Dicle Kalkınma Ajansının,bölgede yaptığı araştırmada, 2013 yılının ilk 5 ayında istihdam taahhüdünün yüzde 17, sabit yatırım tutarının ise 9,5 katına çıktığı belirlendi.

DİKA Genel Sekreteri Tabip Gülbay AA muhabirine, 2012 yılının 6. ayında hazırlanan teşvik paketi ile birlikte teşvik belge adedinde, taahhüt edilen istihdam adedinde ve yatırım miktarında ciddi bir artış olduğunu söyledi.

Gülbay; Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt ilini kapsayan DİKA bölgesinin 2012 yılının haziran ayında hazırlanan yeni teşvik paketinde 6. bölgede yer aldığını hatırlattı.

2012 ile 2013 yılının ilk 5 ayları karşılaştırıldığında yaşanan gelişimin ortaya çıktığını belirten Gülbay, şöyle konuştu:

"Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerimizde 2012 yılında teşvik belge sayısı 34 iken 2013 yılının ilk 5 ayında bu sayı 95'e çıkmış. Bu aslında kat olarak ifade edersek yaklaşık 3 katına çıkmış oluyor. Taahhüt edilen istihdam sayısı 2012 yılında ilk 5 ayında 3 bin 648 kişi, 2013 yılının ilk 5 ayında 4 bin 277 kişilik istihdam taahhüdünde bulunulmuş. Bu da yaklaşık olarak yüzde 17'lik bir artış olduğunu gösteriyor. Sabit yatırım miktarı da çok önemli. 2012 yılının ilk 5 ayında 271 milyon lira iken 2013 yılının ilk 5 ayında ise yaklaşık 9,5 kat artarak 2 milyar 567 milyon lira olmuş."

-"Çözüm sürecinin etkisi var"

Gülbay, yaşanan olumlu gelişmelerin sadece 2012 yılında çıkan teşvik paketinin etkisi olmadığını özellikle çözüm sürecinin de etkisi olduğunu söyledi.

Çözüm sürecinin bölgede çok ciddi bir getirisinin olduğunu belirten Gülbay, çözüm sürecinin yarattığı pozitif enerjinin herkesi memnun ettiğini belirterek "Hem teşvik paketinin etkisi hem de çözüm sürecinin bölgede yaratmış olduğu pozitif enerji Dicle bölgesi özellinde ve genelde de Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde ciddi bir yatırım hamlesinin başladığını, başlama noktasında ciddi bir ivme aldığını görüyoruz. Dolayısıyla yaşanan bu pozitif gelişmeleri sadece teşvik paketine bağlamamak gerekiyor. Aynı zamanda çözüm sürecinin de etkisini görmek gerekiyor" dedi.

10 ve üzeri işçi çalıştıran firmaların sigorta teşvik ödemelerinin 2018 yılına kadar uzatıldığını anımsatan Gülbay, bunun özellikle bu bölgedeki firmaların beklediği bir uygulama olduğunu, bölgeye çok önemli bir katkısının olacağını bildirdi.

-"İşsizlik sorununda panzehir olacak"

Teşvik paketi ve çözüm süreci ile yaşan gelişmelerin işsizlik sorununa panzehir olacağını da vurgulayan Gülbay şöyle konuştu:

"Hem teşvik paketi hem çözüm süreci sonucunda bölge insanı geleceğe daha umutlu çok daha pozitif bakıyor. Dolayısıyla biz hem teşvik paketi uygulamasının hem de çözüm sürecinin hem daha hızlı hem de bu bölgeye çok ciddi anlamda, sadece yatırımlar anlamında değil, yaşam kalitesi, sosyal ve beşeri gelişmeler noktasında çok önemli etkenler olduğunu görüyoruz ve yaşıyoruz. Türkiye genelinde işsizlik verileri 9,3 olarak çıktı. İki haneliden tek haneliye düştü. Bu bölgemizde de hem teşvik paketi hem de çözüm süreci ile yaşanan gelişmeler bu bölgede en büyük sorunlardan biri olan işsizlik sorununda panzehir olacağını düşünüyorum. Bu noktada bu bölgenin en önemli sorunu olan işsizliğin azalmaya doğru gittiğini görmek bizi mutlu edecektir."

-"Tersine göç yaşanacak"

Girişimci Teoman İncesu, 2008 yılında kurulan şirkette ilk olarak sadece parke taşı döşeme işi yaptıklarını fakat son yıllarda çok daha büyüdüklerini belirterek, üretim tesisinde 30 olmak üzere toplam 80 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Son yılarda yaşanan gelişmelerin kendilerini çok rahatlattığını belirten İncesu, "Çözüm süreci bizleri daha da rahatlattı. Cesaretimizi artırdı. Fazla yatım yapmaya yöneltti. Biz bundan memnunuz. Hükümetin destekleri de oluyor, gelişmelerden memnunuz. Umarım daha fazla destek verilir ve yurt dışına da açılırız. Sigorta teşvik uygulaması da işçi alma konusunda büyük avantajları oldu. Bunu destekliyor ve sürmesini de arzu ediyoruz" diye konuştu

İş adamı Mehmet Timurağaoğlu tarım ve sanayi alanında çalıştığını son yıllarda yaşanan gelişmeler ile işlerinin daha da büyüdüğünü kaydetti.

Timurağaoğlu, bölgede sulu tarıma geçilmesiyle birlikte toprakların su ile buluşacağını ve bu sayede istihdam konusunda tersine göç yaşanacağına inandıklarını söyledi.

Yatırım için sadece Türkiye'den değil yabancı ülkelerden de taleplerin olduğunu anlatan Timurağaoğlu, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci ile başlayan bu olumlu havada işsizliğin azaldığı görülüyor. Bu gelişmelerin hızlanarak devam etmesini arzu ediyoruz. 7 aydır bu bölgeye ne bir cenaze geldi ne bir olay oldu. Esnaf kepenk kapatmadı. İşte bu çözüm süreci ile bölgenin önü açılmış oldu. Yatırım için çok müsait bir bölge. Bu çözüm sürecinin devam etmesi sonucunda en kısa zamanda tersine göç yaşanacak. GAP suyunun bölgeye gelmesi ile işsizlik diye bir şey kalmayacak. Tersine göç yaşanacak. Yabancı firmalar da gelip bölgemizi ziyaret etmektedirler. Bizimle ortaklık teklifleri var. Almanya'dan, Fransa'dan Avusturya'dan ve Kanada'dan gelen iş adamları ile diyaloglarımız devam ediyor."

Kaynak: AA