Toplum Afetlere Karşı Hazırlanacak

Sakarya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından başlatılan “Afetlere Hazır Bir Türkiye için Bilinçlendirme ve Eğitim Seferberliği” kapsamında projenin ilk ayağı olan ‘Afete Hazır Aile’ eğitimlerinin müdürlükte başladığı bildirildi.

Yapılan açıklamada, “Deprem, sel, heyelan, Çığ gibi yüzlerce afet yaşayan dünyamızda doğal ve insan kaynaklı afetlerin sayısında özellikle son dönemlerde önemli bir artış görülüyor. Buna paralel olarak; can, mal ve ekonomik kayıpların artışı yaşlı dünyamız için tehlike sinyalleri vermektedir. Dünya ölçeğinde yaşanan afetlerden maalesef ülkemiz de payını almakta ve afetler, sosyal, kültürel ve ekonomik kayıpları da beraberinde getirmektedir. Ülkemizin büyük bir bölümünün de deprem riski altında bulunduğu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Büyük değişim ve dönüşümlerin yaşandığı 21. yüzyıl, bilgi ve internet çağı olarak kabul edilse de, afetler konusunda hala büyük bilgi eksiklerinin olduğu, hazırlık, eğitim ve bilinçlenme konularında yeterince gelişme sağlanamadığı da bir gerçektir. Dünyanın yükselen değeri ve bölgesinin önemli aktörlerinden olan ülkemiz, yaşadığı afetlerden edindiği tecrübe ile afet yönetimi ve afetlere hazırlık konularında önemli değişim ve dönüşümler yaşamış, yeni politikalar geliştirmiştir. Afetlere dirençli bir toplum inşası için hayata geçirilen çalışmalar, dünyada örnek olarak gösterilmektedir. Günümüzde, karşı karşıya kalınan afet risklerini belirlemek, doğal olayların afete dönüşmemesi için gereken önlemleri almak, risk azaltma ve hazırlıklı olma çalışmaları afet yönetiminin en önemli parçası haline gelmiştir” denildi.

Toplumun; bilinçlenmesi, afetlere karşı, ne zaman ne yapacağını bilen bireylerden oluşması, afetlerin ardından geliştirilen politikaların odak noktası haline geldiği anlatılan açıklamada, “Afetlerin zararını en aza indirmek için toplumda önlem alma ve zarar azaltma bilincini yerleştirmek önemli hedeflerimiz arasındadır. Bu bilinçle donanmış bir toplumda, afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılacağına dair temel bilgiler yerleşmiş olacağından bireyler, kendileri, yakın çevreleri ve içinde yaşadıkları toplum için sorumluluk alabilir hale geleceklerdir. Halkımızdaki bu donanım ve bilinç, afet zararlarını azaltmanın en önemli unsurlarından biri olacaktır. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, 2013 yılını eğitim yılı olarak ilan etmiş, “Afetlere Hazır Bir Türkiye için Bilinçlendirme ve Eğitim Seferberliği” başlatmıştır. Afete Hazır Türkiye temalı bu eğitim seferberliği projesi; Afete Hazır Aile, Afet Hazır Okul, Afete Hazır İşyeri, Afete Hazır Gönüllü Gençler kampanyalarından oluşmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada Projenin Hedefleri ise şöyle açıklandı: “Halkımızın afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları için bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimlerle; Afete hazırlık kültürünü kazandırmak, Farkındalık oluşturmak, Temel koruyucu önlemleri paylaşmak, Doğru davranış şekillerini öğrenmelerini, uygulamalarını sağlamak, Afet ve acil durumlar ile ilgili yürütülen hazırlık çalışmalarına destek verilmesini sağlamak, Aile afet planlarının hazırlanmasını sağlamak, Afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirme yaparak, okul afet ve acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak, Afet ve acil durum planlarının yapılmasına yönelik bilgilendirme yaparak, işyeri afet ve acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak, Gönüllülük bilinci kazandırarak, eğitimlerin yaygınlaştırılmasında rol alacak sürdürülebilir gönüllü ekipler oluşturmaktır.”
Projenin ilk adımı olan “Afete Hazır Aile” eğitimlerinin Sakarya İl Müdürlüğü’nde başladığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu kapsamda gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinden faydalanmak isteyen Sakarya ili sınırları içerisinde ilçelerde, beldelerde ve köylerde ikamet eden toplumun her kesiminden vatandaşlar ile herhangi bir alanda faaliyetlerini gerçekleştiren resmi, özel ve tüzel tüm kurumlar, kuruluşlar, tesisler, işletmeler, müesseseler gibi yapılanmaların Sakarya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne müracaat etmeleri halinde kendilerine bir saatlik eğitim verilebilecektir. Konu ile ilgili her türlü bilgi Sakarya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden alınabilir” denilerek eğitim almak isteyen Sakaryalıların Sakarya İl Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü’ne başvurmaları istendi.
Kaynak: İHA