Filipinler'in Golan'daki Askerlerini Çekme İsteği

MANİLA - Filipinler Dışişleri Bakanı Albert del Rosario, BM ve ABD'nin çağrısı üzerine, Golan Tepeleri'ndeki barışgücü askerlerini çekme düşüncelerinin değiştiğini söyledi.

Devlet Başkanı Benigno Aquino'ya mayıs ayında, bölgede durumun giderek tehlikeli hale geldiği gerekçesiyle 340 kadar Filipinli askerin Golan Tepeleri'nden çekilmesi önerisini sunan Del Rosario, kararın değiştiğini, devlet başkanından askerlerin bölgede en az altı ay daha kalmalarını istediğini açıkladı.

Karar değişikliğine, Filipinler askerlerinin çekilmesinin bölgedeki belirsizliği artıracağından endişe duyan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve çeşitli ülkelerin ısrarlı çağrılarını gerekçe gösteren Del Rosario, BM'den Filipinli askerlerin güvenliğinin artırılacağı sözünü aldıklarını belirtti.

Filipinler'in Golan'daki askerlerini çekmesi, geçen aylarda bazı Filipinli askerlerin kaçırılması ve çatışmalarda yaralanmasının ardından gündeme gelmişti.

Avusturya hükümeti Suriye'deki iç savaştan kaynaklanan güvenlik sorunları nedeniyle, Golan'da 911 askerin görev yaptığı BM Barış Gücü'ndeki 377 askerini çekme kararı almıştı. Hırvatistan da mart ayında benzer endişelerle askerlerini Golan Tepeleri'nden geri çekmişti.

Suriye'nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967 yılında yapılan "Altı Gün Savaşları" sonrasında İsrail tarafından işgal edildi. İsrail, 1981 yılında aldığı kararla GolanTepeleri'nde ele geçirdiği toprakları ilhak ettiğini duyurdu. BM'nin, İsrail'in aldığı bu kararının geçerli olmadığı ve işgal edilen toprakların Suriye'ye geri verilmesi konusunda aldığı kararlara rağmen GolanTepeleri, İsrail-Suriye arasında tartışmalı bölge olarak kaldı.

Kaynak: AA