Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi

BURSA - Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi kapsamında, Haziran ayında Sancak bölgesinde incelemelerde bulunan projenin yürütme kurulu, Sırbistan çalışmalarını tamamladı.

Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, temelinde kültürel ve ekonomik işbirliğini hedefedikleri projenin, temas, raporlama, icraat yönleriyle hız kesmeden devam ettiğini bildirdi.

Bölgeye duygusal bakışı kaybetmeden rasyonel bir bakış açısıyla da bakmak gerektiğini belirten İşbilir, "Büyük Türkiye, reaktif davranamaz, sorumluluklarından kaçamaz. Bölgede ciddi inisiyatifler alınmalı. Henüz Türkiye olarak Balkanlara yönelik çalışmalarımız, kültürel ve ekonomik yatırım ve işbirliği çalışmaları çok çok az" ifadelerini kullandı.

İşbilir, kapsamlı bir ara rapor hazırlayarak ilgili resmi ve sivil çevrelerle paylaşacaklarını vurgulayarak, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Ramazanda proje çerçevesinde bölgede dört farklı program icra edeceğiz. Ramazan sonrası Hırvatistan ve Slovenya temaslarımızla yolumuza devam edeceğiz. Projemiz yürürken Ankara, Edirne, Konya, Bursa ve İzmir gibi bölgeyle doğrudan ilgili vilayetlerimizde de temaslar gerçekleştirip projelerimize ortaklar buluyoruz. İki yıl sürecek çalışmalarımız, Balkan diasporasını da kapsıyor. Ortadoğu ve ülkemizdeki son dönemde gelişen olayların Balkanlara yönelik çalışmalarımızı aksatmasına izin vermeyeceğiz."

Projenin yürütme kurulu üyesi Ali Said Adiloğlu da Bursa'nın Türkiye'nin Balkanlara açılan kapısı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Balkanlarla ekonomik ve kültürel işbirliği için en doğru zamandayız. Çalışmalarımız ilerledikçe Balkanlarla işbirliğinin önemini daha iyi görüyoruz ancak buraya yönelik projeleri koordineli yapmazsak enerjimizi heba edeceğimiz gibi beşeri ve ekonomik sermayemizi de yerinde kullanmamış olacağız. Hepsinden de önemlisi geç kalmamak lazım. Balkanlara hizmet için bu yıllar en doğru zaman. Geç kalırsak gerek bölgenin Avrupa Birliği sürecinin hızlanması, gerekse de bölgedeki beklentiler sebebiyle sıkıntılar yaşayabiliriz."

-Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi

Balkanlara yönelik kamu, sivil kurum ve kuruluşlar tarafından planlanan veya gerçekleştirilen projelerin etkinliğini yerinde incelemek, işbirliği imkanlarını arttırmak ve gelecek yıllarda gerçekleştirilmek üzere zengin proje havuzu oluşturmak hedefleriyle başlatılan proje, bölgenin çok yönden fotoğrafını çekmeyi ve buna göre strateji geliştirmeyi hedefliyor.

Bölge barışına ve istikrarına hizmet etmesi düşünülen projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve Bursa Osmanlı Derneği de destekliyor. Siyasetçi, sivil toplum temsilcisi ve akademisyenlerden oluşan geniş bir danışman heyetinin destek verdiği proje tamamlandığında Balkanlarla ilgilenen kişi ve kuruluşlar için gerçekçi bir yol haritası hazırlanmış olacak.

Kaynak: AA