Baydar “teknokent Projesi Bir An Önce Hayata Geçirilmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Aydın’a özel tarım ürünlerinin tanıtımı yapılıp patentlerinin alınması gerektiğini vurguladı.

Baydar “teknokent Projesi Bir An Önce Hayata Geçirilmeli”
Aydın’a teknokent için üniversite kurulmasını gerektiğini ifade eden Baydar, kendisine ait önemli derece tarım ürünleri bulunan bir kentin teknokent sayesinde ziraat alanında önemli adımlar atılabileceğini ifade etti.

İsrail’in ziraat alanında gelişmediği halde yapmış oldukları bitki genlerindeki çalışmalarla dünyaya tohum sattıklarını dikkat çeken Baydar, teknokent sayesinde bizimde bu pazarda yer almamızı gerektiğinin altını çizdi.

Aydın’da ticaret sermayesinin olduğunu ve nereye yatırım yapılması gerektiği noktasında düşüncelerin olduğunu söyleyen Baydar, “Ziraat alanında çalışan bilim adamlarımız sayesinde teknokent adına şematik çalışmalar yapıp biz de aydının kendine ait bir fidanını, bir ürününü tanıtıp önemli mesafeler kat edebiliriz. Geleneksel bazı tohumlarımızı kullanarak bunları yaygınlaştırmaya çalışmalıyız. Tohum ıslahı gibi çalışmalar yapılsın ama Aydın ilinin adını duyuracak markalı bir şeyler olsun” dedi.

Teknokentin ticaret sermayesine ve girişimci sermayeye çok faydası olacağını belirten Baydar, “Aydının tarımsal anlamda en az 10-15 alanda patentinin olması gerekiyor. Aydın bunu kaldırabilecek bir kent. Çünkü uygarlık tarihine baktığımız zaman Mezopotamya coğrafyası içinde Büyük Menderes ovası ve ege coğrafyası tüm tarımsal girdileri ve birçok tarımsal mekanizasyonun uygulandığı alandır. Burada bizim kendimize ait markalarımızın bazı patentlerimizin olması gerektiğini bu patentlere dönük olarak da ticaret sermayesinin bu alanlara yatırım yapması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ORGANİZE SANAYİ NOKTASINDA BİR DENİZLİ BİR İZMİR OLAMADIK”
Teknokentin istihdama ciddi anlamda katkısının da olacağını belirten CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, “Aydında yıllardır çiğnen bir sakız vardı bu sakız da Aydın da tarımsal sanayi ve gelişimi. Bunun gelişmesi için bir alt yapı gereklidir o da teknokenttir. Aydın yılladır bir eksik olarak bu yüzden organize sanayi trenini kaçırmıştır. Aydın organize sanayi noktasında bir Denizli İzmir olamamıştır. Organize sanayimiz var ve içinde fabrikalarımız var fakat aydın ve ilçelerinde genel anlamda baktığımız zaman verimlilik yok. İstihdam için yeterli fabrika yok. Yeni bir tren var o da teknokent trenidir” ifadelerine yer verdi.

Üniversite ve bazı sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile bunların çok rahat yapılabileceğini hatırlatan Baydar, sözlerini şöyle tamamladı;
“Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü’nün bu konuda gayretli çalışmaları var. Bunları birleştirdiğimiz zaman ben de bir siyasetçi olarak teknokent olayında iktidar muhalefet hep beraber olacağımızın bilincindeyim. Elimden gelen desteği vermeye hazırım. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde böyle bir oluşum var ve Akdeniz Üniversitesi’nde ise tematik oluşturuldu. Ciddi örnekleri İsrail, İspanya ve İtalya’da var. Gidip buraların incelenmesi lazım. Teknokent tarımda yapılacak olan yeni buluşlara vesile oluyor. Aydın’da teknokent olursa nitelikli tarımda öğretim üyelerini de çekeriz. Türkiye’nin çok önemli tarım şirketleri buraya gelip şirket açabilirler. Diğer illere gidip gördüğümde bu noktada bizden ileri olmaları beni çok özendirdi”
Kaynak: İHA