Sakarya'nın Tarihi Camileri Zamana Direniyor

SAKARYA - YUNUS EGE - Osmanlı döneminin mimari zarafeti asırlık camiler, farklı zamanlarda geçirdiği doğal afetler ve restorasyonlara rağmen varlıklarını günümüze kadar ulaştırdı.

Sakarya'nın en eski yapılarından olan Şeyh Muslihiddin Camisi, Osmanlı döneminin ender eserlerden biri olarak varlığını sürdürüyor.

Kaynarca ilçesindeki Büyük Kaynarca köyünde Sultan 2. Beyazıt tarafından 1486 yılında yaptırılan cami, adını mimarı Kıssahan El Hac Muslihiddin'den aldı.

Metal çivi kullanılmadan, iç içe geçirilen ahşaplar ve tahta çivilerle yapılan cami, ilk kez 19. yüzyılın ilk çeyreğinde restore edildi. Aradan geçen yıllarda bakımsızlık ve restorasyondaki zorluklar nedeniyle köy sakinleri, yanına yeni bir cami yaptırarak ibadete burada devam etti.

Bakımsızlık nedeniyle 1996'da ibadete kapatılan cami, 1999 depreminde minaresinin yıkılmasıyla kullanılamaz hale geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne 2006 yılında devredilen ve onarımı 2010 yılında tamamlanan cami, cuma namazları ve önemli günlerde ibadete açılıyor.

-5 asırlık Yunus Paşa Camisi

Taraklı ilçesinde Osmanlı döneminden bugünlere kadar ayakta kalan Yunus Paşa Camisi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa'ya talimatı üzerine 1517 yılında Misar Sinan tarafından yapılan cami kubbesi kurşun kaplı olduğu için halk arasında Kurşunlu Cami olarak anılıyor.

Caminin en önemli özelliklerinden biri de kesme taşlardan kare plan üzerine inşa edilmesidir. Dört mermer sütunla desteklenen camide bulunan hat yazıları Taraklılı merhum hattat hafız Saim Özel tarafından kaleme alındı.

-690 yaşındaki Orhan Cami

Orhan Gazi'nin buyruğu üzerine 1323 yılında Adapazarı ilçesinde inşa edilen Orhan Cami, aradan geçen sürede pek çok kez onarıldı.

Yaklaşık 5 asırdır çeşitli onarımlarla varlığını koruyan cami, 1875'teki depremde hasar görmesi nedeniyle yeniden inşa edilerek günümüzdeki şeklini aldı.

Caminin 1999'daki depremde yıkılan minaresi yeniden profilden yapıldı.

Kaynak: AA