Chp’li Seçer’den Makam Araçlarıyla İlgili Soru Önergesi

CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, kamuda kiralama yoluyla kullanılan araçların kurum çalışanları dışındaki kişilere tahsis edildiği yönünde iddialar olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bu iddiaların doğru olup olmadığını sordu.

CHP’li Seçer, kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan araçları Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Seçer, Türkiye’deki kamu kurum ve kuruluşları tarafından hizmet alımı yöntemiyle “araç kiralama” ihaleleri yapıldığını anımsattı. İhalelerin kurum ve kuruluşlar tarafından "sürücülü" ya da "sürücüsüz" olarak yapıldığına işaret eden Seçer, sözü edilen ihaleler için hazırlanan şartnamelerin her kurum ve kuruluş için farklılık gösterdiğini kaydetti.

Kamuoyunda, kiralanan makam araçlarının kurum çalışanları dışındaki kişilere tahsis edildiği iddialarının sıkça dile getirildiğini belirten Seçer, Başbakan Erdoğan’a, Türkiye'de merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin kullanımındaki mevcut araçların sayısını, bu araçların kurum ve kuruluşlara göre dağılımının ne olduğunu sordu. Kamu idarelerince kullanılan araçların yıllık akaryakıt ve bakım masraflarının ne kadar olduğunu da öğrenmek isteyen Seçer, “Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince hizmet alımı yolu ile kiralanan makam araçlarının sayısı kaçtır? Kiralanan araçların kaçı ‘şoförlü’ kaçı ‘şoförsüz’ olarak kiralanmıştır? Bu araçların modellerine göre dağılımı nedir? Kiralanan araçların yıllık taşıt kiralaması gideri, taşıt bakım ve onarım giderleri ile akaryakıt giderleri ne kadardır? AB ülkelerindeki mevcut durum nedir?” diye sordu.

Kiralanan makam araçları arasında “hava” ve “deniz” taşıtlarının olup olmadığının da açıklanmasını isteyen Seçer, soru önergesinde kamuoyundaki iddiaları da gündeme getirdi. Seçer, Başbakan’dan “Makam araçlarının kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları dışındaki kişilere tahsis edildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise araçlar kim ya da kimlere tahsis edilmektedir? İddia doğru değil ise sözü edilen iddianın dayanağı nedir? Kiralanan ya da diğer makam araçlarının usulüne uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı konusunda alınan önlem ya da önlemler nelerdir? Bu konu Başbakanlık ya da ilgili bakanlıklarda hiç soruşturma konusu olmuş mudur? Olmuş ise soruşturmaların sonucu nedir?” sorularının yanıtını istedi.

“TÜRKİYE’DE ADETA ARAÇ SALTANATI YAŞANIYOR”
Seçer, soru önergesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada ise kamuda kiralama yoluyla kullanılan araçların çoğunun sivil plakalı olduğu için bu araçların kamu çalışanları dışındaki kişilerce kullanıldığı yönünde güçlü iddialar bulunduğunu kaydetti.

Bu iddiaların aydınlatılması gerektiğini ifade eden Seçer, makam araçlarının kiralama yoluyla sağlanmasının araçların özel işlerde kullanılmasını kolaylaştırdığını vurguladı. Türkiye’de son yıllarda kamuda adeta araç saltanatı yaşandığını öne süren Seçer, “Yapılan harcamaların yüksek meblağlara ulaşmasının yanı sıra kiralanan makam araçlarının sivil plakalı olması da denetimi ortadan kaldırıyor. Bu araçların kurum çalışanları dışındaki kişilere tahsis edildiği iddiaları kamuoyunda sık sık dile getiriliyor. Hatta eşini, dostunu resmi araçlarla başka illere gönderenlerin olduğu iddia ediliyor. Soru önergemizde bu konulara dikkat çekerek konunun aydınlatılmasını istedik” dedi.

Kaynak: İHA