Libyalı 6 Aylık Bebek, Babasının Karaciğeriyle Hayata Bağlandı

BURSA - Bursa'da, müdahale edilmezse ölüm riski bulunan karaciğer yetmezliği hastası 6 aylık Libyalı "Ahmad Hussein" adlı bebek, başarılı bir operasyonla babasının ciğeri küçültülüp nakledilerek sağlığına kavuşturuldu.

Alınan bilgiye göre, Libyalı tüccar Hussein Almjdob ve Naima Elhossan çiftinin 6 aylık bebekleri Ahmad Hussein, ağır karaciğer yetmezliği teşhisiyle ileri tetkikler yapılması ve tedavi edilmesi için 3 hafta önce ailesi tarafından Libya'dan Bursa'ya getirildi.

Kentteki bir özel hastanede, müdahale edilmezse bebeğin 3 aylık ömrü kaldığı ve karaciğer nakli yapılması gerektiği tespit edildi.

Hastanenin karaciğer nakli bölümü sorumlusu Prof. Dr. Remzi Emiroğlu başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Hussein Almjdob'tan alınan 210 gramlık karaciğer küçültülerek bebeğe nakledildi. Ameliyat sonrası 3 hafta hastanede gözlem altında tutulan bebek, hayati tehlikenin atlatılmasının ardından taburcu edildi.

Emiroğlu, hastanede düzenlenen basın toplantısında, karaciğer nakli için daha önce yurt dışına gidilirken bu operasyonun Türkiye'de de yapılmaya başlandığını bildirdi.

Naklin, bir yaşın altında ve vücut ağırlığı 10 kilogramdan düşük bebeklerde teknik olarak zorluğuna dikkati çeken Emiroğlu, "Ahmad Hussein bebeğin vücut ağırlığı 7,5 kilogram. Büyümesi için biraz beklenmesi gerekiyordu ancak genel durumu çok bozuktu ve karaciğer, fonksiyonlarını tamamen yitirmişti. Daha fazla bekleyecek zamanı olmayan bebek için hastanenin tüm olanakları seferber edildi ve zorlu bir operasyon başarıyla sonuçlandırıldı" dedi.

Ameliyatın yaklaşık 10 saat sürdüğünü ve baba ile bebeğin sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu vurgulayan Emiroğlu, Libya'da bir sağlık merkezine yönlendirilen Ahmad Hussein'in durumunu sürekli takip edeceklerini anlattı.

-"Oğlum, gözlerimin önünde ölüyordu"

Baba Hussein Almjdob ise ülkesinde geniş çaplı bir araştırma yaptığını, Türkiye'nin sağlık alanında oldukça ileri düzeyde olduğunu ve oğlunun rahatsızlığının ancak burada tedavi edilebileceğini öğrendiğini söyledi.

Bunun üzerine Türkiye'ye geldiklerini ifade eden Almjdob, şöyle konuştu:

"Oldukça sıkıntılı geçen sürecin ardından oğlumun yeniden hayata tutunmasından dolayı çok mutluyum. Ahmad Hussein dışında iki çocuğum daha var. Ailece hepimiz onun durumuna çok üzülüyorduk. Oğlum, gözlerimin önünde ölüyordu. Burada oğlumu yeniden kazandım. Bunun yanı sıra burada onun sağlık durumuyla yakından ilgilenen hastane personelini kazandım. Ne mutlu bize ki ülkemize sevinç içinde dönüyoruz."

Almjdob, tedavi masraflarının, Libya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından karşılandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA