"Aklı Etkin Kullanmak, En Büyük İbadettir"

ZONGULDAK - Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Onat, "Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e ilk inen ayet 'oku, Rabbinin adıyla oku' olmuştur. Bizim Müslümanlar buradaki okumayı tersinden algılıyorlar ve maalesef okumuyorlar" dedi.

Onat, Ereğli Belediyesi tarafından amfi tiyatroda düzenlenen sohbet toplantısında, büyük güçlerin Müslümanları parçalayarak sömürmeye çalıştığını söyledi.

İnsanlar sömürülmeye müsaitse birilerinin gelip onları sömüreceğine dikkati çeken Onat, şöyle konuştu:

"Öyleyse şu anda yaşananların kader olmadığını düşünüyorsak bir tek iş vardır. Öncelikle bu 'cehalet' denilen yüz karasından kurtulmak gerekmektedir. Demek ki Müslümanların temel sorunları aklı kullanmamaktır ama bunun arkasında yatan derin sebep cehalettir. Bilgiyi değer olmaktan çıkartır, itibarsızlaştırırsanız sonuçta iç ve dış güçlerin oyuncağı haline gelmiş olursunuz. Mesele son derece önemlidir.

Çıkış yolunu da konuşmamız gerekirse çok zor değildir. Önce aklın varlığını keşfetmek, sonra onu etkin kullanmaktır. Aklı etkin kullanmak, en büyük ibadettir. Peygamberimiz Hazreti Muhammed'e ilk inen ayet 'oku, Rabbinin adıyla' oku olmuştur. Bizim Müslümanlar buradaki okumayı tersinden algılıyorlar ve maalesef okumuyorlar. Okumaktan kastım okuma yazmak bilmek değildir. 'Okumak, etkili okumak, anlamak, olay ve olguların arka planını düşünmek' demektir. Aklı etkin kullanabilmenin yolu bilgi sahibi olmaktan ve okumaktan geçer."

Kaynak: AA