Pişmaniye Üreticileri Bayramı Bekliyor

Kocaeli'nin meşhur tatlısı pişmaniyenin üreticileri, Ramazan ayı nedeniyle yaşanan durgunluğun ardından bayramla birlikte satışların artmasını bekliyor.

Pişmaniye Üreticileri Bayramı Bekliyor
Tarihi Osmanlı dönemine dayanan ve ünü dünyaya yayılan pişmaniyenin satışlarında Ramazan durgunluğu yaşanıyor. Hem ekonomik uygunluğu hem de lezzeti nedeniyle insanların tercih ettiği ve her geçen gün yeni çeşitleri çıkan pişmaniye son 10 yıllarda tahtını baklavaya kaptırdı. Ramazan ayında çok tercih edilmese de bayram haftalarında yaşanan hareketlilik sektöre yetiyor. Ramazan ayının ilk 10 günü yaşanan durgunluğun bayram haftasıyla çözüleceğine inandıklarını söyleyen 40 yıllık pişmaniye üreticisi Yaşar Üçcan, "İnsanların dinimize olan saygısı, oruca olan saygısından dolayı biraz pişmaniye sektöründeki gevşeme baklavaya doğru kaymıştır" dedi.

Kar Pişmaniye Firması'nın sahibi Üçcan, tatlının tarihinin Osmanlı tarihine dayandığını Kocaeli'ne ise Kandıra'dan yayıldığını belirterek şöyle konuştu: "Pişmaniye, Kandıra'dan İzmit'e maloldu. Ramazan'da, genelde Ramazan'ın ilk haftasında, ilk 10 günde sektörümüzde bir gevşeme olur. Fakat 15'inden sonra Ramazan'ın insanların eşine, dostuna gideceği, bayramlık ziyaretlere gideceği zamanda götürecekleri en güzel hediye İzmitimizin tatlısı olan pişmaniyedir. Pişmaniye sirkülasyonu en hızlı dönemi, bayrama bir hafta, 10 gün kala civarındadır. Bayram süresince devam eder. Bayram süresince de, insanların gelişleri, gidişleri devam ettiği için pişmaniye sektöründe de hareketlilik devam eder. 5-10 gün sonra yine tatlımıza insanlarımız yönelir."

Öte yandan, ihracatı yapılan, tüm yöresel şenlik ve şölenlerin vazgeçilmez tatlısı pişmaniye, geçen ay Bosna Hersek'te başlayan ve 5'incisi düzenlenen Uluslararası Pişmaniye Festivali ile de uluslararası bir kimlik kazandı.
Kaynak: İHA