Neolitik Dönem Takıları Öğrencilere İlham Veriyor

KONYA - Neolitik dönem kadınının da tıpkı bugünkü hemcinsleri gibi güzellik ve takılara düşkünlüğünü ortaya koyan buluntular, takı tasarım öğrencilerine ilham veriyor.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkeoloji müzelerinin tanınmasına rağmen etnografya müzelerinin Türkiye'de çok az bilindiğini söyledi.

Etnografya müzelerinin toplumun ana damarını temsil ettiğini belirten Benli, "Bu müzeler, babaannelerimizin, anneannelerimizin sosyal hayatta kullandığı tüm malzemeleri gösteriyor. Bu da özellikle Anadolu'da her bölge için çok zengin bir etnografyayı ortaya koyuyor" dedi.

Konya Etnografya Müzesi'nde de tarih boyunca günlük hayatta kullanılan her türlü malzemenin yer aldığını ifade eden Benli, bunların içerisinde özellikle kadınların kullandığı takıların en spesifik ve özel eserler olduğunu aktardı.

Benli, "Konya Arkeoloji Müzesi'nde, geçen yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Çatalhöyük'ten çok sayıda parça yer alıyor. Bunlara, dünyadaki en erken dönem kadın takıları diyebiliriz. Üniversitelerin takı tasarım bölümlerinde okuyan öğrenciler, zaman zaman müzeye gelerek, yeni modeller için burada sergilenen buluntuları inceliyor. Yüzlerce, binlerce yıllık bu değişik stillerin günümüze ilham kaynağı olması, kadınların hizmetine sunulması çok önemli..." diye konuştu.

-200 yıl önceki takılarla benzerlikler var

Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce tasarlanan takılarla, 200 yıl önceki takılar arasında benzerliklerin bulunduğunu dile getiren Benli, şunları kaydetti:

"Çatalhöyükteki takılar, boncuktan, taştan, kemikten yapılan takılar. Bunların hepsi işlemeli malzemeler. Özellikle kemikten, ayaklara ve bileklere takılan malzemelerde bu işlemeler çok daha belirgin. Metal ve maden sanatının en güzel örnekleri, gümüşün en ince ayrıntısına kadar işleyen ustaların vücuda getirdiği harika eserler. 9 bin yıl önceki takı ile 200 yıl önce ninelerimizin kullandığı takılar birbirine benziyor. Bunlar, özel ustaların özel yaptıkları takılar. Mesela birçok kemer başlığı var ve hepsi özel yapılmış. Farklı işlemeler, farklı taşlar, hilal, damla gibi şekiller kullanılmış. Bileklikler Çatalhöyük'te taştan, kemikten yapılırken, 200 yıl önce ise benzerleri metal malzeme kullanılarak yapılmış. Kadınlarda estetik kaygı her zaman vardı, sadece zaman içerisinde kullanılan ana malzemede değişiklik olmuş. Çatalhöyük'teki malzemeler Arkeoloji Müzemizde sergilenirken, günümüze en yakın dönemlere ait takılar ise Etnografya Müzemizde sergilenmektedir. Zaman zaman takı tasarım bölümlerinde okuyan öğrenciler gelerek, buradaki takıları gözden geçirip, yeni tasarımlar ortaya çıkarmaya çalışıyor. Müzelerdeki malzemelerin takı tasarım öğrencilerine farklı bir ufuk açacağına inanıyorum."

Kaynak: AA