Bosna Hersek'teki "vatandaşlık Numarası" Protestosu

SARAYBOSNA - Bosna Hersek'te, 4,5 aydır yeni doğan çocuklarına vatandaşlık numarası alamayan ve bu nedenle sağlık ve seyahat etme haklarından yararlanamayan ebeveynlerin, yaklaşık bir ay önce başkent Saraybosna'da başlattığı eylem kapsamında Bosna Hersek Parlamentosu binası önündeki Zmaj od Bosne Caddesi trafiğe kapatıldı.

Geçen ay boyunca başta Saraybosna, Mostar, Zenitsa, Gorajde, Banja Luka kentlerinde düzenlenen çok sayıdaki gösterilerin ardından, bugün tekrar aralarında ebeveyn ile çocuklar, gençler, yaşlılar, emekliler, öğrenciler olan yüzlerce vatandaş parlamento binası önünde toplandı. 11 Haziran'da düzenlenen protestoda, vatandaşlık numarasıyla ilgili yasanın 30 Haziran'a kadar kabul edilmesini şart koyan eylemciler, bugün "01.07. İstifa", "JMBG", "İstifa" pankartları açarak ile siyasetçileri eleştiren slogan attılar. Bu arada eylemciler, parlamento binası yanındaki Zmaj od Bosne Caddesi'ni trafiğe kapattı, toplu ulaşım araçlarının hizmet vermesini de engellediler.

Protesto organizatörlerinden Şemsudin Malyeviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada ülke vatandaşlarını "alışveriş yapmamayı, resmi kuruluşlarına herhangi bir ödeme yapmamayı, paralarını harcamamayı ve bu şekilde bütçeye katkıda bulunmamaya" çağırdı.

Malyeviç, "Biz cebimizdeki paralarının bizim gücümüz olduğunu biliyoruz. Bunu siyasetçilerin de bilmesi lazım ve bizim de bunu göstermemiz lazım. Eylemciler bu şekilde hareket etmeli çünkü hükümetin en güçlü kolları para ve seçimdir" diye konuştu.

Diğer vatandaşların da daha aktif olmaları gerektiğini vurgulayan Malyeviç, "Birçok şey yapabiliriz. Onlar kendilerini gösterdikleri kadar güçlü değiller. Vatandaşlar da eskiden daha cesur olduklarını gösterdi. Bu protestonunun sadece başlangıç olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Malyeviç ayrıca, Bosna Hersek'in diğer kentleriyle Hırvatistan'ın başkent Zagreb'den de protestoya katılmaları için vatandaşların gelmesi beklendiğini kaydetti.

-Bosna'daki "vatandaşlık numarası" protestosu-

Bosna Hersek'te, yasada düzenleme yapılmadığı için 4,5 aydır yeni doğan çocuklarına vatandaşlık numarası alamayan ve bu nedenle sağlık ve seyahat etme hakkından yararlanamayan ebeveynler, yaklaşık bir ay önce Saraybosna'daki parlamento binasının önünde gösteri düzenlemeye başlamıştı.

Eylemciler, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu'nun, yeni doğan çocuklara 6 ay süreyle geçici vatandaşlık numarası verilmesini öngören kararname yayımlamasına rağmen, kalıcı çözüm getirecek kanun teklifinin sunulmasını talep ederek, Meclisin giriş ve çıkışlarını bloke etmişti. Bu nedenle 150'si yabancı yaklaşık 700 kişi bir süre Mecliste mahsur kalmıştı.

Protestoların en acı olayı ise vatandaşlık numarasını alamayan çocuklardan ve eylemlerin sembollerinden 3 aylık Berina Hamidoviç'in hayatı kaybetmesiydi. Aniden hastalanan Berina, Saraybosna'da yapılan ameliyatının başarısız olması üzerine sevk edildiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki hastanede kurtarılamamıştı.

Kaynak: AA