İçişleri Bakan Güler Gösterilerin Faturasını Açıkladı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylarda 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası ve 12 binada hasar meydana geldiğini söyleyerek, "Şuandaki tespitler bu zararın 70 milyonu aştığı noktasındadır" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı protestolarıyla başlayan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Güler, bugüne kadar 78 ilde 746 gösterinin yapıldığını belirterek, bu gösteriler sırasında şimdiye kadar 915 vatandaşın yaralandığını ve bugün itibariyle 79 kişinin hastanelerde yattığını kaydetti.

Bu yaralıların ise 4'ünün hayati tehlikesinin bulunduğunu ifade eden Bakan Güler, şuanda yoğun bakımda da 8 kişinin yattığını kaydetti.

"Bu süre içerisinde 516 güvenlik görevlisi de yaralanmış bulunmaktadır" diyen Bakan Güler, bu eylemlerin geldiği nokta ile başlangıcı arasında farklar olduğunu söyledi.

Bu eylemlerin Gezi Parkı protestolarını aşan bir hal aldığına dikkat çeken Güler, hayatını kaybeden şehit Komiser Mustafa Sarı'ya da Allah'tan rahmet diledi.

Eylemlerin meşru hak arama boyutlarını aştığını söyleyen Güler, "Şuana kadar yaptığımız tespitlerde maalesef 280 işyeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası ve birisi CHP, 11'i de AK Parti teşkilatlarına ait 12 binada hasar meydana geldiğini, reklam panolarında, trafik levhalarında, otobüs duraklarında, kaldırımlarda, MOBESE kameralarında, sinyalizasyon sistemlerinde, park ve peyzaj düzenlemelerinde, aydınlatma direklerinde, çöp ve konteynırlarda ve polis noktalarında önemli zararların meydana geldiğini tespit ettik. Şuandaki tespitler bu zararın 70 milyonu aştığı noktasındadır ve tabi ki üzücüdür" diye konuştu.

"EYLEMLERDE SAĞDUYULU DAVRANAN VE BİZE YARDIM EDEN VATANDAŞLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM"
İçişleri Bakanı Muammer Güler, bu eylemlerde hem içeriden hem de dışarıdan bilgi kirliliği oluşturularak provokasyonun hedeflendiğinin de altını çizerek, "Hiç kimsenin hukuksuzca, demokrasi dışı eylem yapma, işgal eylemi yapma, esnafa, işyerlerine zarar verme, çevrede oturanlara, yoldan geçenlere zarar verme gibi bir lüksü, bir hakkı yoktur" dedi.

Eylemlere katılan fakat sağduyulu davranan vatandaşlara teşekkür eden Bakan Güler, "Onların içinde de olayların büyümemesi için polisimize destek olan, bu illegal ve marjinal örgütlerle kendilerini farklı bir yerde tutmaya çalışan insanlar var. Ve onlar bize yardımcı da olmuşlardır. Tekrar teşekkür ediyorum kendilerine. Olaylara müdahale esnasında polisimizden yetkisini aşanlarla ilgili olarak da tespitlerin yapılmasına devam edilmektedir. Tabi ki biz aynı hassasiyeti hem vatandaşlarımızdan hem de özellikle sivil toplum kuruluşlarından, meslek teşekküllerimizden de beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Güler, sosyal medya konusuna da değinerek Twitter üzerinden yapılan provokasyonlara dikkat çekti. "Sosyal medya provokasyon aracı olarak kullanılmamalıdır" diyen Bakan Güler, sosyal medya üzerinden provokasyon içine girenler yasal takibin yapıldığını söyledi.

Güler, yaşanan olayların ise yabancı medyada da çarpıtıldığını kaydetti.



"GÖZALTINDA KİMSE YOK"
Bakan Güler, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gelen sorular üzerine gözaltılar hakkında bilgi veren Bakan Güler, "Son güne kadar 117 gözaltı vardı. Şuan itibariyle kimsenin gözaltında olmadığını, sadece İzmir'de bir iki gözaltının kaldığını söylemek istiyorum. Çünkü savcılarımız süratle emniyette de çalışmak suretiyle bu ifade işlemlerini ve adliyeye sevk işlemlerini yapıyorlar. Bir kişi var gözaltında olan, bir yabancı. Bir de İzmir'de gözaltı var, diğerlerinin büyük ölçüde serbest bırakılmış olduğunu ifade ediyorum" diye konuştu.

Polis şiddeti noktasında da bütün eylemlerin tek tek inceleneceğini ve gereğinin yapılacağını kaydeden Bakan Güler, dün gece Kuğulu Park civarında neden müdahale olduğuna ilişkin bir soruya da, "Kuğulu Park'ta protesto eylemi yapan hiç kimseye şuana kadar müdahalede bulunulmadı. Genel yolların işgal edilmesi, Başbakanlığa yürünülmesi, Kızılay'a yürünülmesi ve bu konuda polisin ikazlarına riayet edilmemesi durumunda kendilerine zor kullanıldığını ifade edeyim" cevabını verdi.

Bir gazetecinin ise "Dün akşam Kuğulu'nun içinde bir eylem oldu. O sırada trafik akıyordu ve orada bir işgal yoktu. Bir tazyikli su geldi oraya" sözleri üzerine Bakan Güler şöyle konuştu:
"Hayır siz onları yanlış biliyorsunuz. Şimdiye kadar Tunalı'da birçok gösteri oldu, birçok hak arama eylemi oldu. Onların birçoğuna müdahale edilmedi ama dünkü olayda yolların işgal edilmesi gibi bir tespit oldu polisin. Ama sizin dediğiniz gibiyse ona da baktırırım."

"ADANA'DA GÖSTERİCİLER KAĞIT TOPLAYAN BİR ÇOCUĞU KÖPRÜDEN ATTI"
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adana'da kağıt toplayıcısı bir çocuğun göstericiler tarafından 5-6 metre yüksekliğindeki köprüden atıldığını söyleyerek, "Görüntülerden de maalesef çocuğun atıldığına dair çok özel görüntüler ve bu konuyla ilgili bazı konuşmalar tespit edilmiş. Bu da tabi çok vahşice bir davranıştır" dedi.

Güler, bir soru üzerine ise eylemler için "Yavaşlama seyri var" dedi.

Kaynak: İHA