"örtülü Ödenek"" İçin Kanun Teklifi

TBMM - CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, örtülü ödenekten yapılan harcamaların Meclis tarafından denetlenmesi için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Teklife göre, kanun kapsamında kullanılan örtülü ödeneğin harcama sonrası denetimi, TBMM'de siyasi parti grupları ve bağımsız milletvekillerinin güçleri oranında temsil edileceği bir komisyon tarafından yapılacak. Bu komisyon, TBMM dışında da çalışmalarını yürütebilecek.

Komisyon tarafından yapılan denetim sonucu hazırlanacak rapor, ilgili mali yıla ilişkin Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın verilmesinden başlayarak en geç 75 gün içinde TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Başkanlık bu raporu, Sayıştay Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edecek.

Teklifin gerekçesinde, son yıllarda, örtülü ödenekten yapılan harcamaların arttığına işaret edilerek, harcanan rakamların önemli bakanlıkların bütçesine yaklaşmak üzere olduğu belirtildi.

Gelecek yıllarda da bu denetlenemez örtülü ödenek harcamalarının artacığı ileri sürülen gerekçede, Meclis'ten gizlenebilecek bir devlet harcamasının olmaması gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA