Taksim Gezi Parkı Olayları Tbmm Genel Kurulu'nda Tartışıldı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, herkesin birbirini olduğu gibi kabul etmesi, birbirlerinin inançlarına, düşüncelerine karşı saygılı ve hoşgörülü olması gerektiğine işaret ederek, "Elbette AK Parti Hükümeti olarak bizim görevimiz, bize destek vermeyen, bizim gibi düşünmeyenleri de kucaklamaktır. Ama illegal yöntemlerle, insanları sokaklara dökerek Hükümetimizi devirmeye yönelik girişimlere de müsamaha gösterilmemesini, sizin de normal bulmanız gerekir" dedi.

Güler, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, hak arayışlarının yasadışı yollarla yapılmasının hiçbir demokratik ve hukuk devletinde kabul edilemeyeceğini söyledi.

Bu tür gösterilere hiçbir devletin müsamaha göstermeyeceğini belirten Güler, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaşayan herkesin aynı görüşte ve düşüncede olması beklenemez. Hepimizin farklı görüşleri, siyasi eğilimleri olacaktır ancak hak ve özgürlüklerin kullanımı, şiddet içermeyecek ve başkalarının hak ve özgürlüklerine zarar vermeyecek şekilde olması gerekir. Herkesin birbirini olduğu gibi kabul etmesi, birbirlerine, birbirlerinin inançlarına, düşüncelerine karşı saygılı ve hoşgörülü olması gerekir. Elbette AK Parti Hükümeti olarak bizim görevimiz de bize destek vermeyen, bizim gibi düşünmeyenleri de kucaklamaktır. Ama illegal yöntemlerle, insanları sokaklara dökerek Hükümetimizi devirmeye yönelik girişimlere de müsamaha gösterilmemesini, sizin de normal bulmanız gerekir. Olayların başlangıcından bugüne kadar devam eden eylemlerde iyi niyetli ve masum vatandaşlarımız olduğu gibi maalesef bu gösterileri yanlış yerlere çekmek isteyen, illegal hale getirmek isteyen, saldırgan tutum ve davranışlar içinde bulunanlar da olmuştur, elbette bunları mutlaka ayırt etmemiz lazım."

Bakan Güler, Taksim, İstiklal Caddesi ve Gezi Parkı'ndaki bütün kameraların ilk günden tahrip edildiğini söyledi.

Mobese kameraların kurulması için İstanbul Valiliği sırasında çok büyük emeğinin olduğunu belirten Güler, mobese güvenlik sistemini bütün Türkiye'ye yaygınlaştırdıklarını kaydetti.

Güler, "Orada mobese kemaraları vasıtasıyla birçok suçu da aydınlatabildik. Keşke arkadaşlarımız bunlara zarar vermeselerdi de eğer yapılmış bir eksiklik varsa onları tespit edebilseydik. Kameralar yerine konulacak" dedi.

-"Bize denk gelince mi arıza veriyor?"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Bize denk gelince mi arıza veriyor mobese kameraları? Benim kafam yarıldığı zaman gene arızalıydı. Polislerin kasklarındaki numaralar silinmiş, üstü örtülmüş. Neden kapatılır, silinir bunun amacı nedir?" diye sordu.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, daha sonra konuşması için CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a söz vererek, kürsüye davet etti. Tezcan'ın kürsüye gelmesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milletvekili sıralarının önüne gelerek, bu duruma itiraz etti ve Mumcu'nun Tezcan'a söz vermesinin İçtüzüğe aykırı olduğunu söyledi.

CHP'li Tezcan, "Dışarıda milleti konuşturmazsınız, burada milletvekilini konuşturmazsınız" diyerek Elitaş'a tepkisini dile getirdi.

Elitaş'ın itirazlarını sürdürmesi üzerine Başkanvekili Mumcu, Elitaş'ı, "Lütfen yerinize oturunuz, Genel Kurul'u germeyiniz, çalışmasına mani olmayınız, usullere uyunuz, böyle bir şey olamaz" diyerek birkaç kez uyardı.

Bu sırada CHP'li milletvekillerinin sıra kapaklarına vurduğu, bazılarının da yuh çektiği duyuldu. Tezcan da Elitaş'a birkaç kez, "Lütfen oturun, benim hakkımı gaspedemeyeceksiniz" diye bağırdı.

Tartışmanın ardından sözlerine başlayan Bülent Tezcan, "Türkiye'nin sokaklarındaki yangının sebebi sizin tavrınızdır, Başbakan'ın tavrıdır. 3 tane evladımızı kaybettik, sebebi sizsiniz. 3 kişi katledildi, bunun bir tek sorumlusu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Başbakan çıkmış diyor ki"diye konuştu.

AK Parti'li milletvekilleri, Tezcan'ın, "Çapulculuk yağmacılıktır. Çapulçu arıyorsanız Taksim'de ağaçları kesip, AVM açmak isteyen Başbakan Erdoğan'a bakın, başka yerde çapulcu aramayın; Başbakan provokatörlerden bahsediyor, provakatör arıyorsanız 'ben bir milyon insanı sokağa indiririm, ben milletin yüzde 50'sini zor tutuyorum' diyen Başbakan'a bakın" şeklindeki sözlerini sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

Tezcan, bugün milletin kendisine dayatılmaya çalışılan yaşam tarzına isyan ettiğini iddia ederek, "İnsanların içeceğine, nasıl giyineceğine karışırsanız 30 yaşın altındaki insanlar meydana çıkarlar, 30 yaşın altındaki insanlar demokrasiye sahip çıkıyor, hepsine selam olsun diyorum. Taksim'de, Kızılay'da ve 81 ilde yaşananların bir tane sebebi vardır, iktidarın küstahlığı, milletin isyanıdır. Diktatörlüğünüzün ve zorbalığınızın sonu gelmiştir" diye konuştu.

-CHP'li Nazlıaka Güler'e, boş gaz kapsülü içinde çiçek verdi

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, ayağa kalkarak itiraz etti. TBMM Başkanvekili Mumcu da İçtüzüğü uyguladığını söyledi.

Kürsüye gelen Aydın, konuşmasına başlayınca bu sefer CHP'li milletvekilleri sıra kapaklarına vurdu.

Bunun üzerine Mumcu, birleşime ara verdi. Aydın, AK Parti'li milletvekillerinin de ayağa kalkarak itiraz etmeleri üzerine onları sakin olmaları yönünde uyardı.

Bu arada, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Muammer Güler'e, Hatay'da hayatını kaybeden Abdullah Cömert adına, boş gaz kapsülü içinde karanfil verdi.

Kaynak: AA