Çılgın Türkler, Manş'ı Geçerek Tarih Yazmak İstiyor

VAN - SITKI YILDIZ - Farklı illerden bir araya gelerek "Çılgın Türkler Manş" takımını kuran grup, Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk takımı olmayı hedefliyor.

Everest'lerin dağcılardaki önemi gibi, yüzücüler için ayrı bir yere sahip olan Manş Denizi, her yıl çeşitli dallarda rekor kırmak isteyen bir çok takımı ağırlıyor.

İki ülke toprağı arasında kuş uçuşu 34 kilometre olan Manş Denizi'ni bugüne kadar 7 bin kişi yüzerek geçmeye çalışırken, bunlardan ancak bin 364'ü başarılı oldu.

Kuş uçuşu mesafesinin yanında gel gitlerle 60 kilometreden fazla mesafeye çıkabilen rotadaki yüzücülerin bu çabası, Channel Swimming Association tarafından kayıt altına alınarak resmi hale getiriliyor.

CSA kayıtlarında Manş'ı şimdiye kadar 9 Türk yüzerek geçmeyi başarırken, Türkiye'den 2012 yılında 9. olan Kamil Resa Alsaran, yaş kategorisinde ise en yaşlı ilk Türk yüzücü olma özelliğini elinde bulunduruyor.

-"Çılgın Türkler Manş"

Manş'ı birçok ülkeden takımın geçtiği bilgisine ulaşan Kamil Resa Alsaran, Türkiye'ye döndükten sonra değişik illerden 3'ü kadın 12 kişiyle takım kurdu.

Gruplarına "Çılgın Türkler Manş"adını veren ekip üyeleri, çalımalarını mevsim ve bölge seçmeden aralıksız sürdürüyor. Ülkenin farklı noktalarında düzenlenen yarışmalara da katılarak kendilerini geliştiren Çılgın Türkler Manş takımı, bu amaçla Van'a geldi.

Van Gölü kıyısında çalışmalarını sürdüren ekip, Temmuz'un son haftasında gerçekleştireceği Manş yüzme yarışmasını 13 saatte tamamlamaya çalışacak.

-13 saat yüzerek Manş'ı geçti

AA Muhabirine açıklama yapan takım kaptanı Alsaran, 52 yaşında olduğunu, 1993 yılından itibaren yüzdüğünü ve son 5 yılında sürekli yüzme yarışmalarına katıldığını söyledi.

Manş'ı, zorlu geçen 13 saat sonunda yüzerek geçtiğini belirten Alsaran şöyle konuştu:

"Benim yüzdüğüm gün Med Cezir çok yüksekti. O nedenle 64 kilometre yüzdüm ve 13 saat 19 dakika sürdü. Manş'ı geçen en yaşlı Türk oldum. Diğer geçen arkadaşların yaş ortalaması 30 ile 40 arasındaydı. Bundan sonraki hedefim Türkiye'de daha önce yapılmamış Manş'ta "gel git" yapmak. Yaklaşık 68 kilometre kuş uçuşu ve 24 saat sürecek. Gelecek seneye ona hazırlanıyorum. Kısmet olursa dünyada bunu yapan en yaşlı insan olacağım ve bu da dünya rekoru olarak kayıtlara geçecek."

-Çılgın Türkleri, mühendis, öğretmen, iş adamı ve bankacılar oluşturdu

Türkiye'nin batısı, doğusu, güneyi ve kuzeyinden aralarında öğretmen, bankacı, mühendis, iş adamı gibi değişik meslek gruplarından 12 kişi tarafından kurulan takım, Temmuz ayı sonunda yapacakları Manş seferinden başarıyla çıkarak Türkiye'ye büyük bir başarı kazandırmak istiyor.

Ekip üyelerinden işletmeci Mustafa Aydoğdu, kaptan Alsaran'ın geçen yıl Manş'ı tek başına geçmesinin kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

Aydoğdu, "Biz yüzme sevdalıları olarak Manş'ı biz de geçelim dedik ve bu organizasyona imza attık. İnşallah takım halinde Manş'ı geçen biz olacağız. Türkiye'de bir ilk olacak. O anı sabırsızlıkla bekliyoruz. Heyecanlı bir şey bizim için. Van ülkemizin doğusunda yer alan illerimizden bir tanesi. Türkiye bizim için bir bütün kardeşlik için. Benim Van'a ilk gelişim. Van beklediğimizden iyi çıktı" dedi.

Özel bir bankada iç denetiçi olarak görev yapan Özge Önal, Temmuz ayında 6 kişiden oluşan iki takımla Manş'ı geçerek ilk Türk takımı olmayı hedeflediklerini belirterek, "Takım kaptanımız geçen yıl Manş'ı tek başına geçti ve uzun süreden sonra geçen ilk Türk oldu. Dönüşünde hepimizi organize etti. Biz de gönüllü olarak bu işe girdik. Aramızda o kadar iyi bir sinerji var ki Manş korkusu yok bizde" diye konuştu.

Mesleğinin uzun yol kaptanlığı olduğunu, şimdilerde Bodrum'da klavuz kaptanlık yaptığını belirten Çağatay Durukan ise takımdaki sporcuların farklı mesleklerden gelen insanlar olduğunu belirterek, "ortak hedefimiz Manş'ı geçen ilk Türk takımı olmak" dedi.

Kaynak: AA