10 Metrekarelik Ofisten Yazılım İhracatı

SAKARYA - Sakarya Üniversitesi Teknokent Merkezi'ndeki 10 metrekarelik ofiste faaliyet gösteren firmada çalışan mühendisler, 10 metrekarelik ofiste ürettikleri yazılımları ihraç ediyor.

Teknokent'te üniversite öğrencileriyle çalışan bilgisayar mühendisleri "Biruni" adını verdikleri öğrenci bilgi sistemini geliştirdi. Çok sayıda dil desteği sunan sistemde, öğrencilerin kütüphanelerde okuduğu kitaplardan, aldığı derselere kadar tüm bilgiler tek platformda toplanabiliyor.

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından tamamlanan yazılım, Azerbaycan Hazar Üniversitesi'ne satıldı.

Bilgisayar mühendisi Selim Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Biruni'nin en önemli özelliğinin tüm dünya dillerinde hizmet vermesi olduğunu söyledi.

Öğrencilik yıllarında sistemin yapmına başladığını anlatan Meriç, "Danışman hocalaramın isteği üzerine yapmaya başladım. Şu anda tamamlandı ve uluslararası piyasada hizmet vermeye hazır durumda. Bir öğrencinin, üniversiteye girişinden, kariyerinin tamamını bu sistemde görebiliyorsunuz. Tüm dünya dillerinde çalışıyor. Kullanan kişi rahatlıkla yabancı öğrencilere ülkelerine gittiğinde istediği belgeyi verebiliyor" diye konuştu.

Meriç, projenin yapım aşamasında olmasına rağmen yurt dışından çok sayıda teklif aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin tüm bilgileri bu sistemde yer alıyor. Bir öğrencinin kütüphanede okuduğu kitaptan, yemekhanede yediği yemeğe kadar her şey kaydediliyor. Dil sayısı sınırsız. İstenilen dilde kayıt yapılabiliyor. Bu nedenle dünyanın çeşitli ülkelerinden teklif aldık. Hatta ilk satışımızı da yaptık. Şu anda Azerbaycan Hazar Üniversitesi, bu sistemi kullanıyor. Kürtçe ve Lazca gibi dilleri de destekliyor. Öğrencinin tüm sosyal yaşantısı burada yer alıyor."

-"Bu sistem bütün dilleri kapsıyor"

Firma sahibi Özden Doyuran ise sistemin adını Türk bilim adamı Biruni'den aldığına işaret ederek, "Eğitim sektöründe bu tür bilgi sistemlerine çok ihtiyaç var. Bunun için geliştirilen sistemler de ayrı ayrı çalışıyor. Bu nedenle büyük bir sorun oluşturuyor. Biz de bunu tek bir çatı altında toplamak istedik" şeklinde konuştu.

Doyuran, sistemin tüm ülkelerde çalışabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Uzun bir çalışmanın ardından yazılımı tamamladık. Türkiye'de ilk defa bir yazılım ihracatını gerçekleştirdik. İnşallah birçok ülkeye bu sistemi satacağız. Bundan sonrası diğer ülkelerden üniversitelerle bağlantıya geçeceğiz. Bu sistem her ülkede çalışabilir çünkü tüm dilleri kapsayabiliyor.

İnşallah daha büyük bir alanda çalışacağız. Burada çok sayıda yazılım uzmanını istihdam edip daha iyi işler başaracağız."

Kaynak: AA