Kapalı Yöntem Ameliyatla Tedavi Sürenizi Kısaltın

Kahramanmaraş'ta, karaciğerinde kist bulunan bir kadın, Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen kapalı yöntem ameliyatla sağlığına kavuştu.

Kapalı Yöntem Ameliyatla Tedavi Sürenizi Kısaltın
Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Abdulkadir Ciğer, “Hastalar bu yöntemle daha kısa sürede günlük yaşamlarına dönmektedir” dedi.

Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde ilk kez, kapalı yöntem cerrahi ameliyatı uygulandı. Yaklaşık bir yıldır ağrıları bulunan ve karaciğerinde kist olduğu tespit edilen Sümeyra Bölükbaşı, bu yöntemle ameliyat edildi. Hastane doktorları Murat Kalın ve Süleyman Köktaş ile birlikte ameliyatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Dr. Abdulkadir Ciğer, “Hastamızın yaklaşık 1 yıldır karın ağrısı şikayeti vardı. Yaptığımız tetkiklerle karaciğerinde 10 santim büyüklüğünde kist olduğunu gördük. Bunu klasik yöntemlerle değil de kapalı yöntemle, yani laporoskopik yöntemle yapmaya karar verdik ve 1,5 saatlik süren kapalı ameliyatla bu kisti aldık” diye konuştu.

Kapalı ameliyatların avantajları hakkında da bilgiler veren Ciğer, “Bunun avantajları, birincisi cerrahi süresini kısaltıyor. İkincisi klasik yöntemle bu ameliyatı yaptığınızda 15-20 santim yara oluşuyor. Bu yaranın da kendine ait komplikasyonları oluyordu. Kapalı yöntem bunu da ortadan kaldırıyor. Yine bu yöntemle hastamızı daha kısa sürede ayağa kaldırarak, oral gıda alımını daha hızlı şekilde başlatmaktayız. Yani hasta bu yöntemle daha kısa sürede hayatına dönmektedir. Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde de bu yöntemle ilk defa ameliyat yapmış olduk” ifadelerini kullandı.

Hastalık hakkında da bilgiler veren Ciğer, karaciğer kistinin tedavi edilmediğinde bu organdaki bütünlüğü bozduğunu belirtti.

Bulantı, sarılık, hatta karaciğer yetmezliği gibi komplikasyonların oluşabileceğini dile getiren Ciğer, bu hastalığın hayvanlarla uğraşan kimselerde daha sık görüldüğünü kaydetti.

Ciğer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu parazitel bir hastalık. Özellikle kedi, köpek besleyenlerde, ya da hayvancılıkla uğraşan insanlarda daha sık gözükmekte. Bizim ülkemizde de doğu ve güneydoğuda gözükmekte. Gelişmiş ülkelerde ise nadir görülen bir hastalık. Hayvanların bağırsağında oluşan parazitlerin doğaya atılması ve bu dışkıların insanlara bir şekilde bulaşması sonucu parazitler insanların karaciğer, akciğer ve dalağına yerleşir. Tedavi edilmezse de çok daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkartır.”
Hasta Sümeyra Bölükbaşı ise, ameliyatını gerçekleştiren doktorlara teşekkür ederek, kısa sürede ayağa kalkmak istediğini söyledi.

Bölükbaşı, “Bir yıl öncesinde başlamıştı. Karın sancısıyla hastaneye gitmiş ve kist olduğunu öğrenmiştim. 1 sene böyle devam etti ve ameliyat olmaktan korkuyordum. En sonunda ameliyat olmaya karar verdim. Şu anda iyiyim. Önce ameliyatın açık yöntemle yapılacağı söylenmişti ama son anda kapalı olarak yapıldı. Doktorlarıma teşekkür ediyor, bir an önce iyileşmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA