Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Sabırlı'nın Açıklaması

BİLECİK - Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı, "Bankalar, tüketiciden haksız şekilde 33 kalem ücret almaktadır" dedi.

Sabırlı, yaptığı açıklamada, bankaların tüketiciden almış olduğu haksız ücretlerin, yıllık 20 milyar lirayı bulduğunu belirterek, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun açıklamasına göre, 2012 yılında tüketiciden kredi kartı aidatı olarak 7,1 milyar lira alındığını söyledi.

Yapılan araştırmada, Türkiye'deki bankaların, Avrupa'daki bankalara göre, tüketicilerden 20 kat fazla ücret aldığını öne süren Sabırlı, şöyle konuştu:

"Bankalar, yaptıkları işlemlerden ve aldıkları haksız ücretlerden dolayı tüketicilere bilgi vermemektedirler. Yasalara aykırı olarak tek taraflı, dayatmacı, tüketicilerin aleyhine olan şartlarla doldurulmuş sözleşme düzenleyip tüketicilere imzalattırmaktadırlar. Sözleşmenin bir örneğini yasa gereği tüketicilere vermeleri gerektiği halde vermemektedirler. Bankalar, tüketicilerin isteği olmadan kendilerine kredi kartı gönderip tuzağa düşürmektedirler. Konut ya da ihtiyaç kredisi kullanan tüketicilerden bilgi verilmeden, yasal zorunluluk olmadığı halde dosya masrafı, sigorta primi, yeniden yapılandırma ücreti ve daha bir çok ücret kesmektedirler. Tüketicinin bilgisi olmadan kredili mevduat hesabı ya da ek hesap açıp tüketicilerden hesap işletim ücreti, hesap özeti ücreti adı altında ücretler almaktadırlar. Bilgi edinme yasasına aykırı olarak, tüketicilerin istediği bilgi ve belgelerden çok yüksek ücret almaktadırlar."

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin kararlarına göre, bankalarca alınan yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı, yeniden yapılandırma ücreti gibi ücretlerin haksız bir ücret olduğu ve tüketiciye iade edilmesi gerektiğini aktaran Sabırlı, şöyle devam etti:

"Ancak, bankalar yargı kararlarına da uymamakta, saygı göstermemekte ve bu ücretleri almaya devam etmektedirler. Yargıtay kararı gereğince, 2003-2012 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde, bankaların kasasındaki tüketicilerin alacağı olan yıllık kart aidat tutarı en az 12 milyar lira, aynı dönem için dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti olarak da 10 milyar lira dolayında tüketicilerin bankalardan alacağı bulunmaktadır."

Sabırlı, bankalar tarafından, yıllık kredi kartı aidatı, dosya masrafı ve yeniden yapılandırma gibi ücretleri geri isteyen tüketicilerin kara listeye alındığını ve çeşitli zorlukların çıkartıldığını savundu.

Kaynak: AA