Muş’un Tarihi Tescillendi

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Çalaplı köyünde bulunan tarihi mağaralar, yerleşim birimleri ve kültürel varlıkların bazıları tescillendi.

Muş’un Tarihi Tescillendi
Korkut ilçesine bağla Çalaplı köyünde Ermeniler dönemine ait birçok mağara, yerleşim yeri ve kültürel yapı bulunuyor.Çalaplı köyünde bulunan eski yerleşim yerleri ve mağaraların define avcıları tarafından bilinçsiz bir şekilde kazıldığını belirten köy muhtarı Şükrüllah Karayel, yetkililerin köylerinde bulunan tarihi yerleri koruma altına almak için çalışma yaptıklarını söyledi.

Tescil için yapılan çalışmaların bazılarının sonuçlandığını kaydeden Karayel, bazı çalışmaların ise sezon sonunda tamamlanacağını vurguladı.

1700’lü yıllarda yerleşim yeri olan köylerinin Ermeniler döneminden kaldığını belirten Muhtar Karayel, “Köyümüzün tarihi çok eski yıllara dayanır. Köyümüzde sahip çıkılması gereken tarihi eserler ve mağaralar var. Define aramak için gelenler taşların üzerinde işaret gördükleri anda kırıp kazı yapmışlar. Yıllardan beri burada yaşamamıza rağmen biz define görmedik. Ancak define olduğunu söyleyenler ve arayanlar köyümüzde bulunan tarihi mekanlara zarar vermekten öteye gidemiyor. Biz artık kazıların olmamasını ve tarihi yerlerin yıkılmamasını istiyoruz” diye konuştu.

Köyde bulunan mağaraların alt kısımlarına ev yaptıklarını söyleyen Muhtar Şükrüllah Karayel, eski dönemlerden kalan taşlarla yapılan evlerin kışın sıcak yazın ise serin tutma özelliğine sahip olduğunu vurguladı. Konu ile ilgili olarak gazetecilere açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arkeologları tarafından Kosor Bölgesi ve Çalaplı Köyü’nde araştırma ve inceleme yapıldığını söyledi.

Çetin, “Korkut ilçesinde bulunan bazı köylerimizin geçmişi çok eski yıllara dayandığı için önemlilik arz etmektedir. Bölgede geçmiş yıllarda da araştırma yapılmış ve tescillenmiş tarihi eserler bulunmuştur. Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Çalaplı köyünde araştırma ve inceleme yapıldı. Bazı kültürel yapılar tescillendi. Uygun görülen eserler koruma altına alınıp ilgili kurumlar bilgilendirilecektir” dedi.

Kaynak: İHA