Aşağıokçular Köyünde "Tarla Günü" Etkinliği

ÇANAKKALE - Merkeze bağlı Aşağıokçular köyünde, "Tarla Günü" etkinlikleri kapsamında, çilek yetiştiriciliği programı düzenlendi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş, çiftçilerden Hatice Akal'a 2 dekarlık alanda kurulan çilek yetiştiriciliğiyle ilgili demonstrasyonun sonuçlarının çiftçilere gösterilmesi amacıyla "Tarla günü" etkinliği düzenlendiğini söyledi.

Çanakkale'nin, 330 bin 337 hektarlık işlenebilir arazi varlığı, sahip olduğu ekolojik özellikler ve mevcut hayvan varlığıyla ülke tarımı için önemli bir yere sahip olduğunu belirten Akkuş, tamamı ticari anlamda olmamakla birlikte Türkiye'de yetişen çay ve muz dışındaki tüm bitkisel ürünlerin, Çanakkale'de yetiştirilebildiğini bildirdi.

Zeytin, şeftali, domates, sanayi tipi biber, elma, üzüm, ayçiçeği, çeltik, buğday ve yem bitkilerinin ekonomik değere sahip ürünler olduğunu kaydeden Akkuş, küçük alanlarda yüksek gelir getirici bir ürün olan çileğin son yıllarda öne çıktığını dile getirdi. Akkuş, şöyle dedi:

"Çilek, gerek insan sağlığı açısından, gerekse yatırımların kısa sürede geriye dönmesi açılarından önemli bir üründür. Çilek, kendine özgü aroması, zengin vitamin içeriği ve değişik tüketim şekilleri açılarından tüketicilerce daha fazla tercih edilmektedir. İnsan sağlığına katkısı, karlı bir yatırım kolu olması nedeniyle çilek üretiminde her yıl önemli artışlar görülmektedir. 2011 yılı FAO verilerine dünya çilek üretiminde ABD birinci, İspanya ikinci, Türkiye 302 bin 416 ton üretimi ile üçüncü sıradadır. İlimiz çilek üretiminde bin 880 ton üretim ile ülke genelinde 39. sırada yer almaktadır. İlimiz çilek yetiştiriciliği için uygun ekolojik şartlara sahip olmasına rağmen çilek üretimi yeterli seviyede değildir. Müdürlüğümüzce, 'Çilek Üretimini Geliştirme Projeleri' kapsamında tesis edilen demonstrasyon bahçeleri ve düzenlenen Tarla Günleri ile çilek tarımı yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır."

Yenice, Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde çilek üretiminin gelişme gösterdiğini ifade eden Akkuş, pazar ve fiyat oluşumundaki olumlu gelişmelerin çilek üretimini artırmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA