Umut ve Davut Kardeşlere Yurt Dışında Tedavi Yolu Göründü

Tekirdağ'da, Türkiye'de tedavisi mümkün olmayan bir cilt hastalığına yakalanan 9 yaşındaki Umut ve 4 yaşındaki Davut Aydın kardeşlerin yurt dışında tedavisinin yapılması için Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışma başlattı.

Umut ve Davut Kardeşlere Yurt Dışında Tedavi Yolu Göründü
Bakanlık, Aydın kardeşlerin yurt dışı tedavisinde, ABD'ye gönderilen gardner sendromu hastası Refiye Yılmaz için uygulanan yolu izleyecek.
Van'dan 10 yıl önce Tekirdağ'a göç eden Ferit ve Hamide Aydın'ın 7 çocuğundan 9 yaşındaki Umut ve 4 yaşındaki Davut, epidermolysis bullosa (EB) denilen bir cilt hastalığına yakalandı. Deri üzerinde su toplamasına ve derilerin parça parça dökülmesine neden olan hastalığın dünyada milyonda bir görüldüğü belirtildi. Kalıtsal cilt hastalığına yakalanan iki kardeşin tedavisi Türkiye'de yapılamadığı için, kaşınan cilt derileri her geçen gün dökülüyor. Tedavi göremediği için hastalığı ilerleyen 9 yaşındaki Umut yürümekte zorlanırken, el ve ayaklarında kopma riski büyüyor. EB hastalığının tedavisinin sadece ABD ve Fransa'da yapılabildiği belirtilirken, Türkiye'de EB hastalığı için satılan derinin soyulmasını önleyen ilaçlar ise SGK tarafından karşılanmıyor.

Umut ve Davut kardeşlerin dramının televizyonlarda yer almasının ardından yurt dışında tedavisinin yapılması için, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışma başlatırken, gerekenlerin yapılacağını ifade eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Ne yapılması gerekiyorsa il müdürüme talimat verdim, aileyle görüşecek. Bazen çözümsüz hastalıklar oluyor, çaresiz dertler oluyor. Bir inceleyelim, bize düşen kısım ne ise biz bu konuda çok güçlü bir bakanlığız. 16 kat mali olarak gücümüzü artırmış bir bakanlığız. Bir çocuğun geleceği söz konusuysa, burada mali hesap yapılmaz” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da talimatıyla Tekirdağ Sağlık Müdürlüğü ve Tekirdağ Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Aydın kardeşlerin tedavisiyle ilgili çalışma başlattı. Her iki bakanlık da çocukların raporlarını inceleyerek, yurt dışında tedavi için araştırma yapacak.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ OLACAKLAR
Sağlık Bakanlığı'nın incelemelerinin tamamlanmasının ardından EB hastası kardeşler kök hücre yöntemiyle tedavi ettirilmek için ABD veya Fransa’ya gönderilecek.

Aileyle görüşen Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Aydın kardeşlerin tedavi sürecinde gerekenlerin yapılacağı sözü verdi.

Öte yandan, daha önce garner sendromu pençesinde yaşam mücadelesi veren ve bakanlık tarafından tedavi için ABD'ye gönderilen Tekirdağlı Refiye Yılmaz da, Aydın kardeşlere umut oldu. Bakanlık Yılmaz’ın tedavisinde olduğu gibi, Aydın kardeşlerin tedavisi için de aynı yolu izleyecek.

AİLEDEN İHA'YA TEŞEKKÜR
Kardeşlerinin dramının televizyon ve gazetelerde yer almasının ardından yardım için telefonla arayanlara teşekkür eden abla Selcan Aydın (13), “Onlarca kişi bizi arayarak yardım sözü verdi. Ben kardeşlerimizin dramını duyuran İhlas Haber Ajansı’na, bize yardımcı olduğu için teşekkür ediyorum. Evimize gelen Sağlık Bakanlığı yetkilileri kardeşlerimin tedavisinin yurt dışında yapılacağı sözünü verdi” dedi.

Anne Hamide Aydın (39) ise, “Çocuklarım milyonda bir görülen hastalığa doğuştan yakalandı. Ailemizde başka bu şekilde hasta olan yok. Bu nasıl bizim başımıza geldi, bilemiyorum. Büyük oğlum 9 yaşındaki Umut günden güne eriyor. Kaşıntıdan çocukların derileri dökülüyor, derisinde kabarıklar oluşuyor. Eskiden yürüyen büyük oğlum kol ve bacakları döküldüğü için yürümekte güçlük çekiyor. Çocuklarımın kesin tedavisinin de ancak yurt dışında mümkün olduğu söylendi. Bizi yardım için arayanlara teşekkür ederim. Evimize gelen yetkililer yurt dışında tedavi için gerekenlerin yapılacağını söyledi” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA