Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin Rölövesi 600 Yıl Sonra Çıkarılacak

EDİRNE - GÖKHAN BALCI - UNESCO Dünya Kültür Mirası Alan Yönetim Başkanı Nurçin Çelik, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünün, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin rölöve çalışmalarına başladığını belirterek, "Selimiye'nin rölövesi 600 yıl sonra çıkarılmış olacak. Bunu söylemek acı ama zararın neresinden dönersek menfaatimize" dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girişinin 2. yıldönümünü kutladıklarını hatırlattı.

Dünyaca ünlü eserin rölövesinin olmayışının büyük eksiklik olduğunu belirten Çelik, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünün rölöve çalışmalarına başladığını bildirdi.

Çalışmalarla Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin çizimlerine kavuşulacağını belirten Çelik, "Elimizde Selimiye'nin vaziyet planlarının çizimi dışında detaylı çizimleri yok. Elimizde olmayan nedenlerle eserde bozulma yaşandığı zaman eserin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda en önemli kaynak; yapının çizimleridir. Bu eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Selimiye'nin rölövesi 600 yıl sonra çıkarılmış olacak. Bunu söylemek acı ama zararın neresinden dönersek menfaatimize" diye konuştu.

-Japon turistlerin Selimiye ilgisi

Çelik, Selimiye Camisi ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesiyle kente gelen turist sayısında ciddi artış yaşandığını belirtti.

Özellikle Japon turistlerin Edirne'ye yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Eskiden sadece yerli turistleri misafir olarak ağırlarken, bugün çok sayıda yabancı turisti de ağırlıyoruz.

Dünyada UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren eserleri dolaşan bir gezgin grubu var. Bu gruptakilerin sosyal medyadaki görüşleri, gerçekten pekçok insanın bu eserleri görme konusunda harekete geçmesine sebep oluyor. Bu grupta Japon turistler önemli bir yer tutuyor. Turist sayısının artması, Edirne ekonomisi için de önemli bir girdi olarak dikkati çekiyor."

-Bilinçlenmenin önemi

Selimiye Camisi'nin hak ettiği güzelliğe kavuşabilmesi için Selimiye Kentsel Tasarım Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, projenin Anıtlar Yüksek Kurulu'nda değerlendirdiğini hatırlattı.

Selimiye'nin daha iyi korunabilmesi için 7'den 70'e herkesin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Selimiye Camisi ve Külliyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girerken sunmuş olduğumuz bir yönetim planımız var. Bu yönetim planı çerçevesinde yaklaşık 5 yıllık zaman diliminde sokak sağlıklaştırması ve eğitim projeleri devam edecek. İlkokuldan üniversiteye kadar, kamu kurumları da dahil olmak üzere eğitim programları planlıyoruz. Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl okullarda öğretmenler için bir eğitim programı düzenledi.

Onlar vasıtasıyla da öğrenciler bilgilendirilmeye başlandı. Bu programlar devam edecek. Farkında olma durumu her yaş grubundan her meslek dalına devam etmeli. Ancak o zaman hem değerlerimizin farkına varacağız hem de onları koruma yönünde daha bilinçli davranacağız."

Kaynak: AA