Yurt İçi Piyasalar Merkez Bankası Faiz Kararına Odaklandı

İSTANBUL - Küresel piyasalar bugün başlayacak ve yarın faiz kararını açıklayacak ABD Merkez Bankası toplantısına odaklanırken, yurt içi piyasalar bugün açıklanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını takip edecek.

Küresel piyasalarda yarın açıklanacak Fed faiz kararı ve sonrasında Başkan Ben Bernanke'nin açıklamaları bekleniyor. Bernanke'nin parasal genişlemenin devamı ya da sınırlanmasına yönelik yapacağı açıklamaların küresel piyasaların tamamını önemli ölçüde etkileyeceğini belirten analistler, genel olarak yıl sonundan önce ve 2014 yılında sınırlamanın başlayacağı yönünde ikiye ayrılmış durumda. Parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik açıklama veya sinyal gelmesi durumunda başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere özellikle hisse senedi piyasalarında sert satış baskılarının görülebileceğini ifade eden analistler, aksi durumda tedirginliğin bir ay daha ötelenmesi nedeniyle piyasalarda bir tahatlama görülebileceğini tahmin ediyor.

Dün, ABD'de Dow Jones endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,73 oranıdna yükselişle 15.180 puandan tamamlarken, böylece cuma günkü kayıplarının tamamını geri almış oldu. Teknik analistler, Dow Jones endeksinin son 10 günde üç kez 50 günlük hareketli ortalamasından tepki vererek yükselişe geçtiğine dikkati çekerek, buna rağmen 15.250 puan üzerinde kapanış yapılmadan yükseliş isteğinin artamayacağını belirtiyor.

Avrupa tarafında dün küresel piyasalara paralel olarak yükseliş isteği öne çıkarken, Almanya'da ve Fransa'da hisse senetleri ortalama yüzde 1'in üzerinde değer kazandı.

Yurtiçi piyasalarda ise dün gün ortasında yakalanan iyimser hava günün son yarım saatinde yerini satışlara bıraktı ve BIST 100 endeksi, gün içinde yükseldiği seviyeden banka hisseleri öncülüğünde yaklaşık 1.300 puan gerileyerek, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 79.000 puanın hemen altında kapattı. Bugün Merkez Bankası PPK faiz kararı ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına değinen analistler, yarınki Fed kararı ve Bernanke'nin açıklamalarının ana yön üzerinde belirleyici olacağına da dikkati çekiyor.

Bugün kararını açıklayacak PPK toplantısına yönelik, geçen hafta gerçekleştirilen AA Finans PPK Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler, PPK'nın bugün faiz ve faiz koridorunda herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Almanya, haziran ayı ZEW bekleni endeksi

14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı

15.30 ABD, mayıs ayı TÜFE

15.30 ABD, mayıs ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri

Kaynak: AA