Konya’da Ekmek Yemekleri Yarışması Sonuçlandı

Selçuk Üniversitesi, Selçuklu Belediyesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi Konya Bölge Müdürlüğü tarafından ülkemizdeki ekmek israfını önlemek ve bayat ekmek kullanımına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ‘İsraf Etmiyorum Ekmekten Yemek Yapıyorum’ konulu ‘Yemek Yarışması’ düzenlendi.

Konya’da Ekmek Yemekleri Yarışması Sonuçlandı
‘En İyi Yemek Tarihi Kitabı’nın yazarı Şef Ömür Akkor, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Türk Mutfakları Yemek Yazarı Şef Dr. Nevin Halıcı, beslenme uzmanları, diyetisyenler, alanında uzman akademisyenlerin ve şeflerin jüri üyeliğini yaptığı yarışmada ekmekten yemek yapan yarışmacılar kıyasıya yarıştı. 97 yarışmacı çorba, etli yemek, salata-meze, börek-çörek ve tatlı kategorisinde sunumlarını gerçekleştirdi. Selçuklu Belediyesi önünde düzenlenen yarışma programına Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Sönmez, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Daire Başkanı Mustafa Bahar, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, TMO Konya Şube Müdürü Yaşar Kesen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“1 YILDA İSRAF EDİLEN EKMEK 23 GÜNLÜK EKMEK İHTİYACIMIZI KARŞILIYOR”
Programın açılışında söz alan TMO Daire Başkanı Mustafa Bahar, “Tüm dünyadaki insanların temel besin kaynaklarının en başında gelen ekmek, toplumumuz için kutsal bir değerdedir ve sofralarımızın baş tacıdır. Kültürümüzde alın teri, paylaşım ve bereketi simgeleyen ekmeğe derin saygı duyulur. Buna rağmen hem dünyada, hem de ülkemizde en fazla israf edilen ekmektir. 100 milyonlarca insanın aç uyuduğu dünyamızda bu durum üzücüdür. Bir yılda israf edilen ekmekle ülkemizin 23 günlük ekmek ihtiyacı karşılanmaktadır. Üretim ve tüketim aşamalarında israfı önlemek için duyarlılığın oluşturulması, bayat ekmeklerin tekrar gıda için kazandırılması ve tam buğday ekmeği tüketimine teşvik etmek için bu yarışmayı düzenliyoruz. Böyle yarışmalarla toplumumuzu ekmek konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“EKMEK KAZANIRKEN GÖSTERİLEN ÖZVERİ TÜKETİRKEN DE GÖSTERİLMELİ”
Ekmeğin tüketimi konusuna dikkat çeken Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Sönmez de, “İnsanımızın ekmek kazanma konusunda gösterdiği özverili kazancı tüketirken maalesef göstermiyoruz. Yağmur damlasının toprağa düşmesiyle başlayan ve sofralarımıza kadar gelen sürecin ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun için ekmeğin israf edilmesini önlemek amacıyla bayat ekmeklerden yemek üretimi yapılmalıdır. Fırınlarda ihtiyaçtan fazla üretilmemeli, bu sektörde çalışanlar bilinçlendirilmeli, ekmekler dilimlenerek tüketilmeli, tüketiciler de gereğinden fazla almamalıdır” dedi.

“AÇLIK VE SEFALETE RAĞMEN EKMEK İSRAFI ÜZÜCÜDÜR”
Yarışmanın israfa dikkat çekme noktasında önemli olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Dünyada ve ülkemizde ekmek israfına dikkat çekmek amacıyla bugün düzenlenen bu yarışma, bayat ekmeklerle yapılan yemeklerle konunun önemini ortaya koymaktadır. Konunun gündemde kalması ve yapılan yanlışları ortaya koyması açısından önemlidir. Açlık ve sefalet çeken insanların olmasına rağmen ekmek israfının yapılması hepimizi üzmektedir. Bu yarışmanın toplumda farkındalığın oluşturulması açısından etkili olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından yarışmacılar sunumlarını hazırlarken Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı’nın hazırladığı ‘Türk Sanat Müziği Konseri’ verildi.

Açılış konuşmalarının ardından ekmek israfının boyutlarına dikkat çekmek amacıyla TMO’nun hazırladığı kamu spotları sunumu gerçekleştirildi.

Sunumun ardından dünyaca ünlü Şef Ömür Akkor, bayat simitle Mahmut Nedim Bin Tosun’un ‘Aşçıbaşı’ kitabından ‘Ballı Lokma’ tatlısı yaptı.

YARIŞMANIN SONUÇLARI BELLİ OLDU
97 yarışmacının kıyasıya yarıştığı yarışmanın sonuçları jürinin değerlendirmeleri sonucunda belirlendi. Sonuçlara göre çorba kategorisinde birinci Şeref Büyükçizmeci, ikinci Ayşe Olgaç ve üçüncü Fadime Aker oldu. Etli yemek kategorisinde birinci Saliha Taşkın, ikinci Beyhan Bayındır ve üçüncü Elmas Sarı oldu. Meze-salata kategorisinde birinci Süheyla Koç, ikinci Prof. Dr. Kamile Marakoğlu ve üçüncü Ayşenur Büyükyılmaz ödüle layık görüldü.

Börek-çörek kategorisinde birinci Mustafa Erdoğan, ikinci Havva Evren ve üçüncü Kezban Alan oldu. Tatlı kategorisinde ise birinci Ayla Ayyıldız Doğan, ikinci Habibe Şengün ve üçüncü Emine Türker oldu.
Kaynak: İHA