BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Huque, Ünver’i Ziyaret Etti

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Nevşehir Belediyesi olarak gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile birlikte kadınlara getirilen pozitif ayrımcılık yapılmasına ilişkin yasal düzenleme kapsamında, kadınların konut edinmeleri yönünde dünyaya örnek oluşturacak programa imza atmaya başladıklarını belirtti.

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Huque, Ünver’i Ziyaret Etti
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Birleşmiş Milletler(BM)Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi ve Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan ülke direktörü Dr. Zahidul A.Huque ve beraberindeki heyeti kabul ederek bir süre görüştü.

Belediye Başkanı Ünver, Nevşehir’in dünya ile entegrasyonunun sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla 2005 yılından beri etkin çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Ünver,bu kapsamda 2005 yılında Uluslararası Yerel Yönetimler dünya Barış Konferansına imza atarak bu alanda ciddi bir adım attıklarını aktararak, geçen bu süreçte Nevşehir Belediyesi olarak dünya genelindeki 15 bin civarındaki belediye ile akreditasyonunun bulunduğunu dile getirdi.

Nevşehir Belediyesi’nin kadın erkek eşitliği yönünde meclisi ve tüm birimleri ile ciddi çalışmalar yürüttüğünü aktaran Ünver, 12 Eylül 2010 tarihinde anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen referandumla kabul edilen kadınların toplum yaşamında daha etkin hale getirilmesine ilişkin kadınlara pozitif ayrımcılığın sağlanması yönündeki anayasa hükmünü dünyaya örnek olabilecek şekilde uygulama kararlılığı içerisinde dev bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını ifade etti.

Ünver, kadınların konut sahibi olmalarını kolaylaştırmak ve desteklemek adına Nevşehir Belediyesi’nin uygulamaya başlayacağı 2000’ e yakın ön başvurunun alındığı toplu konut projesi uyarınca, toplam bedel üzerinden konut tapusunun kadınların üzerine yapılması şartı ile toplam 5 bin lira indirim yapılmasını öngören uygulamanın kadınlar tarafından ilgi ile karşılandığını vurguladı. Ünver, kadınların eğitimlerinin 7'den 77'ye kadar sağlanmasının yanı sıra, toplum hayatında ekonomik bağımsızlıklarının kazanılmasında etkin programların uygulanması ile, kadın-erkek eşitsizliği yönündeki yaklaşımın da ortadan kalkacağına inandığını söyledi.

Birleşmiş Milletler(BM)Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi ve Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan ülke direktörü Dr. Zahidul A.Huque da ,Nevşehir Belediye Meclisi tarafından Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Ernkek Eşitliği Şartnamesi için Belediye Başkanı Hasan Ünver’e yetki vermesinin mutluluğunu yaşadığını belirterek teşekkür etti.Nevşehir’in kendisi için oldukça özel ve önemli bir yere sahip olduğunu belirten Huque,Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu’ nun, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı program ve projelerle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede çalışmalar yaptıklarını ve bu yöndeki çalışmalara katkılar sağladıklarını ifade etti.

Huque, Nevşehir’in de bu program içerisinde model bir şehir olması temennisinde bulundu. Temsilci Huque, yerel yönetimler ağında kadının toplum hayatında daha da güçlenmesi için deneyimlerin paylaşılması gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirerek ,Nevşehir Belediyesi’nin bu sürece önemli katkılar yapacağına inandığını vurguladı.

Beraberinde BM Kadın Dostu Kentler Ortak Proğramı Ulusal Koordinatörü Ege Tekinbaş, program asistanı Elif Yıldırım, Nevşehir koordinatörü Nilgün Salmaner ve Nevşehir Belediyesi Kadın-Erkek Eşitlik Birimi sorumlusu Nermin Gürsoy’un da hazın bulunduğu ziyarette BM) Nüfus Fonu Türkiye temsilcisi Dr. Zahidul A. Huque, Belediye Başkanı Hasan Ünver’e, teşekkür belgesi takdim etti

Kaynak: İHA