'Düşün-Ye-Koru'

Antalya - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Mustapha Sinaceur, her yıl dünyada 1,3 milyar ton gıda atığı oluştuğunu belirterek, "Gıda atıklarının 4'te 1'i bile tasarruf edilse 870 milyon aç insan doyabilir" dedi.

Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen "Düşün-Ye-Koru" panelinde konuşan Sinaceur, FAO verilerine göre her yıl dünyada 1,3 milyar ton gıda atığı oluştuğunu, bu miktarın Sahra Altı Afrika'nın tümünde üretilen gıdaya eşit olduğunu söyledi.

Dünyada her 7 kişiden birinin aç yattığını ve 5 yaşın altında yılda 20 binden fazla çocuğun açlıktan öldüğünü anlatan Sinaceur, "Gıda atıklarının 4'te 1'i bile tasarruf edilse 870 milyon aç insan doyabilir" dedi.

Bir gıda ürünün yaklaşık 3'te 1'inin atık haline geldiğini, bunun da çevreye olumsuz etkileri bulunduğunu kaydeden Sinaceur, FAO'nun bu yılki temasının gıda seçimlerinin çevresel etkileri konusunda farkındalık sahibi olmak olduğunu bildirdi. Sinaceur, "Örneğin bir litre süt üretmek için bin litre su gerekiyor. Bir hamburger üretmek için ise 16 bin litre su gerekiyor. Gıda tercihlerimizle bile temiz çevreye katkıda bulunabiliriz" diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelerde gıda atık ve kayıplarının üretimin erken safhalarında, Türkiye gibi orta ve çok gelişmiş ülkelerde ise üretimin geç safhasında ortaya çıktığını dile getiren Sinaceur, gıda kayıp ve atıkları konusunda farkındalık oluşturmak için bireylere, yerel yönetimlere, kamu organlarına, okullara ve özel sektöre büyük görev düştüğünü söyledi.

Sinaceur, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan ekmek tasarrufu kampanyasını büyük bir beğeni ve dikkatle izlediğini de sözlerine ekledi.

-TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ataç

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da bugün dünyada 870 milyon insanın 1 doların altında günlük gelirle, yani açlık sınırının altında yaşadığını, her 7 kişiden 1'inin yatağa aç girdiğini kaydetti.

Tarım topraklarının hızla çölleştiğini veya tarım toprağı olma vasfını kaybettiğini belirten Ataç, "İnsanoğlu son 100 yıldır doğanın sahibi gibi davranıyor. Oysa doğanın sahibi değil bir parçasıyız. Bir tarım toprağının üzerine ev, apartman veya fabrika yapabilirsiniz, ama her yerde tarım yapamazsınız. Bir karış tarım toprağını bile heba etmemeliyiz" dedi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen de doğayı korumanın önemine işaret etti ve kaybedilmiş doğanın açısını gelecek nesillerin çekeceğini kaydetti.

Gezi Parkı eylemlerine de değinen Evcilmen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gezi Parkı ile kimine göre 12, kimine göre 22 ilde her akşam bir takım eylemler konmakta. Ben bütün arkadaşlarımın haklı ve demokratik taleplerinin yerine gelmesindeki duruşunu alkışlıyorum. Dileğim ve beklentim 7'den 77'ye kadar herkesin alkışını alarak başlattığımız, devam ettirdiğimiz, devam ettireceğimiz bu eylemlerin fazla sınırlarını aşmadan, o güzel haliyle devam etmesinden yanayım. Yani bir başka deyişle provokasyonlara bulaşmadan biz bu haklı eylemimizi başlattık, devam ettiriyoruz ve devam ettirebilmeliyiz."

Kaynak: AA