'Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu' Hazırlıkları Sürüyor

Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu Düzenleme Komitesi üyeleri, Uludağ Üniversitesi İbrahim Orhan Yenişehir Meslek Yüksekokulu’nda yerel basın mensuplarına sempozyum çalışmaları hakkında bilgi verdi.

'Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu' Hazırlıkları Sürüyor
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kent Tarihi ve Araştırmaları Vakfı (KETAM) Başkanı Prof. Dr. Mefail Hızlı, "Tarihten Günümüze Yenişehir Sempozyumu" hazırlık çalışmaları hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Hızlı, "Yenişehir, daha önce de bahsedildi, gerçekten geç kalmış bir sempozyumu hayata geçirmeye çalışıyor. Fakat bundan sonra yapılacakları düşündüğümüzde, aslında gene de geç kalmamış kabul edebiliriz. Bundan sonra bu sempozyumun açacağı bu imkânlarla, biz Yenişehir’le ilgili galiba çok güzel bir neticeye ulaşacağız gibi görünüyor. Sonuçta bunun bir bütçesi vardır, bunu karşılayacak olan bir kuruma ihtiyacımız var. Yani akademik anlamda, bilimsel anlamda sponsorluğunu biz elimizden geldiğince yaparız, ama bunun karşılığında sonuçta bir bütçe olduğu şüphesiz aşikâr. Bunu da sağ olsun Belediye Başkanımız üstlendi. Daha akademik daha zengin bir sempozyuma dönüşmesi için bunu Kurban Bayramı’nın hemen sonrasına almakta fayda gördük. O sebeple tarihini başkanımız da sonra mutlaka bir basın toplantısıyla duyuracak. Kesin tarihi şu anda hazırlık aşamasında. Biz Eylül olabilir mi diye zihnimizden bir geçirmiştik. O dönemde özel bir paneli de yapalım diyoruz. Yenişehir’e uygun bir şekilde de bir sempozyum bizi bekliyor diye düşünüyorum. Bir ara listeye baktım bunların 30 küsuru akademisyen, 10 küsuru profesör. Yani biz Türkiye’den değişik yerlerden hocalarımızın ilgisini Yenişehir’e, şu heyecanımızı onlara da aktararak taşımış bulunuyoruz. Bu çok önemli. Yenişehir’in merkezi daha çok bu sempozyuma konu olarak alınıyor. Köyler ve diğer çevresi bir başka sempozyuma konu alınacak. Sempozyumda 40 tane tebliğ olursa bu aşağı yukarı iki ciltlik bir kitap demektir. Yenişehir akademik düzeyde en az iki ciltlik kitaba ulaşacak demektir. Bizim zaten, yine şurada gördüğünüz ekip, bir kitap çalışmasının içeriği ile şu anda uğraşıyor. Tarih boyunca Yenişehir olarak adlandırılan bu beldeyi en güzel şekilde, ama akademik titizliği dikkate alarak kamuoyuna anlatacağız" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ise, "Şimdi bizim bu sempozyumla ilgili Kent Konseyi bünyesinde toplandık. Buradan kastımız nedir, Yenişehir’de Yenişehir hakkında söylemek istedikleri, ama doğru bilgiler, ayağı yere basan bilgiler, bilgi kaynağı olabilecek bilgiler, kurumsal bazda da değerlendirilsin, konuşulsun, Yenişehir’in kurumları da dahil edilsin arzusuyla Kent Konseyi’nde bir toplantı yaptık. Teklif ettik, kimler bildiri sunmak isterse ismini belirlesin, herkese açık dedik. Ve bu çerçevede Yenişehirlilere de açtık bunu. Gelen teklifler var" diye konuştu.

Yenişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Baştürk de yaptığı konuşmada, "Bu bilimsel sempozyum hakikaten Yenişehir’in gelecek nesilleri adına çok ciddi bir çalışma. Biz aynı zamanda öğrenen bir kurumuz, bununla ilgili gayretimiz var. Hocalarımız da bize çok büyük destek veriyor, birçok şeyi de bu vesile ile öğreniyoruz. KETAM’ın, hocalarımızın rehberliğinde bu işi yürütüyoruz, dolayısıyla belediyenin burada sadece organizasyon gücü var. Bunun dışında başkanımız bildiri sunacak, bu çalışmayı yürütüyor şu anda. Onun dışında hiç kimseye, hocalarımızın bilgisi dışında tek bir kişiye bile siz de sempozyuma katılın demedik. Tamamen resmi açıklamalar çerçevesinde oldu bunlar. LHem KETAM’ın değerli Müdürü Prof. Dr. Mefail Hızlı hocamın, hem de başkanımızın ortak basın açıklamalarıyla davetler yapıldı. Bunun dışında hiç kimseye davet gönderilmedi" dedi.

Kaynak: İHA