Kraliçe 2. Elizabeth Açıklaması

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, koalisyon hükümetinin bir yıllık programını ve hükümetin yürürlüğe girmesini istediği yasa tasarılarını açıkladı.

Kraliçe, yeni yasama yılının açılışı dolayısıyla İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda yaptığı ve yaklaşık 10 dakika süren konuşmaya, "Hükümetimin yasama programı, Birleşik Krallık'ın dünyada başarılı olması ve rekabet edebilmesi için daha güçlü bir ekonomi oluşturmaya odaklanacak" sözleriyle başladı.

Hükümetin ekonominin iyileşmesi yönündeki çalışmalarına devam edeceğini vurgulayan Kraliçe, bu çerçevede çok çalışanların ödüllendirildiği bir ekonominin oluşturulmasına çalışılacağını ve yardım sisteminin reformuna devam edileceğini kaydetti.

Kraliçe "Hükümetim, İngiltere'nin göçmenlik sisteminin reformuyla ilgili yasa tasarısını gündeme getirecek. Yasa tasarısıyla bu ülkeye katkısı olacak insanların gelmesi sağlanacak" dedi.

-AB üyeliği referandumu yıllık programda yok-

Kraliçe 2. Elizabeth ayrıca İskoçya'nın Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalması için hükümetin çalışmaya devam edeceğini vurguladı. Kraliçe, İngiltere'nin dünya genelinde terörle mücadeleye ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika'da geçiş süreci yaşayan ülkeleri desteklemeye devam edeceğini de söyledi.

İngiltere Kraliçesi konuşmasında, koalisyon hükümetinin bir yıl içerisinde yasalaştırmayı amaçladığı 15 tasarıya değindi.

İngiltere'de ülkeye gelen göçmen sayısının azaltılması hedefi doğrultusunda, göçmenlik sisteminde reform yapılması planlanıyor. Bu çerçevede örneğin, ülkenin Ulusal Sağlık Sisteminden yararlanmak isteyen göçmenler sağlık hizmeti için ücret ödeyecek, ev sahipleri kiracılarının göçmenlik durumlarını kontrol ettirmek zorunda kalacak.

Hükümetin bir yıllık programı kapsamında, bazı Muhafazakar Partili milletvekillerinin talep ettiği, ülkenin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğinin referanduma götürülmesi konusunun yer almaması ise dikkati çekti.

-Renkli ve sembolik tören-

İngiltere'de Kraliçe'nin yeni yasama dönemlerinin başında parlamentoya giderek, hükümetin bir yıllık programını özetlediği konuşması dolayısıyla başkent Londra, renkli törenlere sahne oluyor.

Buckingham Sarayı'ndan atlı arabanın içinde ve Kraliyet atlıları eşliğinde çıkan Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, Westminster'daki tarihi parlamento binasına geliyor.

Kraliçe ve eşinin Lordlar Kamarası'ndaki tahtlara oturmasının ardından, Kraliyet yetkilisi parlamentonun alt kanadı olan ve bakanlar ile milletvekillerinin bulunduğu Avam Kamarası'na giderek, milletvekillerini Lordlar Kamarası'na, Kraliçe'yi dinlemeye davet ediyor.

Bu davet renkli görüntülere sahne oluyor. Kraliçe'nin temsilcisi, milletvekillerini çağırmak için Avam Kamarası'na doğru yürüyor ancak kamaranın kapısı Kraliyet temsilcisinin yüzüne kapanıyor, temsilci ise kapıyı üç kez çalıyor. Bunun üzerine kapı açılıyor ve Kraliçe'nin asası alınarak, Lordlar Kamarası'na geçiliyor. Tören, parlamentonun ve siyasetin monarşiden bağımsızlığını simgeliyor. Kraliçe'nin parlamentoda bulunduğu süre boyunca ise tarihi Westminster Sarayı'nda Birleşik Krallık bayrağı yerine monarşinin bayrağı dalgalanıyor.

-Keçi derisinden kap ve parşömen kağıdı-

Başbakan ve milletvekillerinin Lordlar Kamarası'na geçmesinin ardından ise Kraliçe 2. Elizabeth konuşmasına başlıyor. Kraliçe'nin konuşmasını okuduğu kağıt, parşömen kağıdına el yazısıyla yazılıyor ve mürekkebinin kuruması en az üç gün sürüyor. Konuşmanın kitapçığı ise keçi derisinden yapılmış kap içinde taşınıyor.

İngiltere'de tasarıların yasalaşması için Kraliçe'nin onayı gerekiyor. Tahta çıkışının 60. yılı geçen yıl kutlanan 87 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in konuşmasını çok sayıda lord, bakan, milletvekili ve diplomat dinliyor.

Törenin sonunda ise Kraliçe ve eşi atlı arabayla Buckingham Sarayı'na dönüyor.

Muhabir: Aslı Aral

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA