Azdavay’da Yöresel Yemek Yapma Yarışması Yapıldı

Azdavay Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce yöre kültürünü tanıtmak ve ilçe değerlerinin ön plana çıkartılması amacıyla “Yöresel Yemek Yarışması” yapıldı.

Azdavay’da Yöresel Yemek Yapma Yarışması Yapıldı
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda Azdavay Halk Eğitim Merkezi Müdür Murat Şimşek, “İlçemiz Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan eşsiz doğa güzelliklerine sahiptir. Bunun yanında ağaç, ahşap kütüklerden yapılmış evlerin oluşturduğu otantik köylerin yanı sıra görülmeye değer başlıca noktalar arasında; Çatak Kanyonu, Horma Kanyonu, Çal Kanyonu, Medil Mağarası, Asar Kayası, Anıt Ağaç, Akçasu Mesire alanı, Suğla Yaylası, Azdavay Saray Şelalesi, Mercimeklik Kayası, Kız Kayası, Tabaklı Kayası, Asar Kalesi ve ilçe merkezindeki Aşıklar Köprüsü bulunmaktadır.

Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğin dede kendini göstermektedir. Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 tanesinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır. Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmeyen bu 500 çeşit yemeğe Azdavay’da Kara Çorbası, Islaması, Ispıt Kavurması, Delioğlan Sarığı tatlısı ve adını sayamadığımız diğer yemek ve tatlılarla katkı sağlamıştır” dedi.

Ayrıca Şimşek, Azdavay’da yöresel giysiler hakkında da bilgi verdi.

Yarışmacılar yaptıkları Cincile Mantarı Çorbası, Kara Çorba, Tarhana Çorbası, Islama, Kabalak Dolması, Saç Mantısı, Pekmezli Kuru Fasulye, Köy Böreği, Ispıt Kavurması, Delioğlan Sarığı ile hünerlerini sergilediler ve yaptıkları yemeklerin sunumunu Azdavay Yöresel Giysileri ile tanıttılar.

Jürinin yemekleri değerlendirme arasında ise Azdavay Çok Programlı Lisesi öğrencileri Azdavay ilçesinin 400 yıllık geçmişe sahip eski yöresel kıyafetleri ve bu günkü yöresel kıyafetleri ile defile yapıldı. Yemek yarışmasında Nilüfer Aslan, yaptığı Kara Çorba ile 1’inci olurken, 2’incilği Sibel Çetin, Delioğlan Sarığı ile Safiye Çalışkan üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara Cumhuriyet Altını verilecek. Yarışmacılar ödüllerini 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları sırasında alacaklar.
Kaynak: İHA