Durmuş Yılmaz'dan Üniversite Öğrencilerine 'Para' Dersi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencilerine Türkiye’nin Para Politikaları’nı anlattı.

Gelişim Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Osman Zekayi Orhan ve eski ANAP Milletvekili Doç. Dr. Alaadin Fırat’ın da katıldığı konferans üniversitenin Avcılar kampüsünde gerçekleşti. Konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

“BİZ KENDİMİZİ İYİ YÖNETEMEZSEK BİRİLERİ GELİRİ BİZİ YÖNETİR”
Merkez Bankası'ndan ayrıldan sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başdanışmalarından olan Durmuş Yılmaz, öğrencilere, Türkiye’nin ve dünya ülkelerinin para politikaları hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin IMF ile olan ilişkilerine de değinen Yılmaz, Uluslararası Para Fonu’na olan borcumuzun sıfırlanmasının takdire şayan bir iş olduğunu vurguladı. Durmuş Yılmaz, “2002’deki seçimden sonra IMF bize 24 milyar dolar kredi verdi, aldığımız paraları en doğru şekilde kullandık. O dönem geçmişte yapılan hataları düzeltmeye çalıştık ve şimdi borcun sıfırlandığı günlere geldik. Geçmişte yapılan hatalardan ders almalıyız ve kendimizi iyi yönetmeliyiz. Biz kendimizi iyi yönetemezsek birileri geliri bizi yönetir” diye konuştu.

"CEBİMİZDEKİ PARA, KAĞIT VE MÜREKKEPTEN İBARET"
Paranın değerine de değinen Durmuş Yılmaz, “Geçmişte büyük ülkelerin kasasında piyasadaki paranın değeri kadar altın bulunurdu, ancak günümüzde böyle bir durum yok. Cebimizdeki para artık kağıt ve mürekkepten ibaret. Bu yüzden ülkeyi yönetenlere ne kadar güveniyorsanız, paranıza o kadar güvenin” siyasetin ekonomideki önemini vurguladı.

Konferansı düzenleyen Gelişim Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Osman Zekayi Orhan, Durmuş Yılmaz'a teşekkür plaketi verdi. Durmuş Yılmaz'ın Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi Merkez Bankası Başkanlarından olduğunu vurgulayan Orhan, üniversitede ilerleyen günlerde benzer konferansların düzenleneceğini söyledi.

Kaynak: İHA