Anayasa Uzlaşma Komisyonu Haziran sonuna kadar çalışacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının Haziran sonuna kadar devam edeceğini belirterek, çıkacak sonuca göre Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in liderler turu yapabileceğine işaret etti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Haziran sonuna kadar çalışacak
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı sonrası gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Şahin, Haziran sonuna kadar çalışmaların devam edeceğini belirterek, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in çıkacak sonuca göre Haziran'da liderler turu yapabileceğine işaret etti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının Haziran sonuna kadar devam edeceğini bildirerek, '1 Temmuz tarihine geldiğimizde çalışmalar değerlendirilecektir. Eğer, komisyon o tarihte bir karar alacaktır' dedi.

1 Temmuz'a kadar bir metnin oluşturulmaması durumunda yol haritasının ne olacağının sorulması üzerine Bal, son tarih diye bir dayatmanın hiçbir parti tarafından yapılamayacağını belirterek, “1 Temmuz tarihinde çalışmalar bitmemişse bundan memnun olmayan parti çalışmalardan çekilir' diye konuştu.

Komisyon üyesi AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İnşallah Uzlaşma Komisyonu tarihi de yanıltır, millete bekleneni verir. Ek süre, masa arayışı değil Anayasa arayışı olmalıdır. İradenin net şekilde ortaya konulması halinde Anayasa taslağının üretilebileceğini ve eski anayasa yürürlükten kaldırılarak yepyeni bir anayasanın yapılabileceğini düşünüyorum'' dedi.

İyimaya, ''1 Temmuz'dan sonra ne olacak-'' sorusuna, Komisyon'da, ciddi bir çalışma halinde Haziran ayı ortalarında taslağın oluşabileceği kanısının ortaya çıktığını belirtti.

İyimaya, yeni yapılan bir anayasa Hükümet sisteminin tartışılması gerektiğini kaydederek, ''Belli bir olgunluğa gelinip sistem dışındaki maddelerde uzlaşma sağlanırsa, AK Parti olarak Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi temelini de dışa bırakmayan bir parlamenter sistem üzerinde müzakere yürütebiliriz. Haziran ayı içinde ortaya çıkan taslağa bakılarak birkaç uzlaşılmayan konuda elbette liderlere başvurulabilir'' diye konuştu.

Komisyon Üyesi AK Parti Konya Milletvekili Atilla Kart, taslak yazımı çalışmaları konusunda Haziran ayı sonuna kadar çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.Kart, ''Yapıcı gayretimizi bu aşamada da sürdüreceğiz. Protokol uyarınca Haziran ayı sonunda yine bir değerlendirme yapılacak. O değerlendirmenin sonucuna göre pekala liderler görüşmesi söz konusu olabilecek'' dedi.

İktidar grubunun üçüncü aşamaya geçmek için taslak metin tamamında mutabakat sağlanması şartı bulunduğuna işaret eden Kart, ''Böyle bir şart söz konusu değil. Bundan sonraki aşamaya geçmek için elbette mutabık kalınan maddelerin yanında mutabık kalınmayan maddeler yönünden de kamuoyunun bilgisine, tartışmasına sunulması söz konusu olacak. Mutabık kalınmayan maddelerde de kamuoyunun görüşleri, değerlendirmeleri alınacak, gruplar yeniden o metni artısıyla eksisiyle tartışacak, değerlendirecek'' görüşünü ifade etti.

Kart, Komisyon çalışmalarının tamamen tıkandığı, hiçbir üretimin olmadığı noktada partisinin yetkili organlarının durumu müzakere edeceğini belirterek, o aşamada komisyon çalışmalarının verimli olacağı kanısı olduğunda masada durmaya devam edeceklerini söyledi.

Çalışmaların sona ermiş sayılması için Komisyonun müşterek iradesi ya da doğrudan bir partinin masadan çekilmesi gerektiğini hatırlatan Kart, ''Bu bugün için de söz konusu. O noktada iktidar grubunun tavrı belirleyici olacak. İradelerini hangi noktada kullanırlar bilemiyoruz. Umarım iktidar grubu bizi yanıltır. Aslında bu zemini, bu süreci konjonktürel olarak kullanmak istediğini hep biliyoruz. Bu kaygımız hala varlığını koruyor'' dedi.

CHP MASADA KALACAK MI?

Bir gazetecinin ''CHP her koşulda masada kalacak mı-'' sorusuna Kart, ''Her ne koşulda olursa olsun demek çok doğru bir değerlendirme olmaz. Komisyonun o zemini korunmasının anayasa yapımına katkı sağlayacağı, iktidar grubunu kamuoyu nezdinde gayret sarfetmeye yönelteceği kanısını koruduğumuz sürece o masada çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' karşılığını verdi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Komisyon'un maddeler üzerindeki müzakeresinin bittiğini, 180 civarında maddeyi görüştüğünü anlattı. AK Parti'nin 100'den fazla madde, MHP'nin 135, BDP'nin 168, CHP'nin ise 171 madde önerisi olduğunu hatırlatan Tan, bunlar arasında ortak olanlar bulunduğu gibi ortak olmaya maddelerin de bulunduğuna işaret etti. Görüşülen 180 maddeden 40'ında mutabakat olduğunu, 140'ında ise olmadığını kaydeden Tan, 140 maddenin bazılarında çok küçük nüanslar bulunduğunu söyledi.

Tan, ''Önümüzdeki 1,5 aylık dönemdeki tartışamalar bundan öncekiler gibi çok uzun uzadıya olmayacak. Çünkü bunlar uzun uzadıya görüşülmüş, tartışılmış. Son kez bir durum tespiti yapıldıktan sonra ortaya çıkacak tabloda uzlaşma varsa sorun yok. Eğer anlaşmazlıklar devam ediyorsa, bu tablo Türkiye kamuoyu ve liderlere takdim edilecek. Kararı kamuoyu ve siyasi partilerin liderleri, yönetim kadroları verecek'' dedi.

ÖNDER'İN FIKRALARI GÜLDÜRDÜ
Alınan bilgiye göre, toplantıda BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, madde madde tartışmak yerine, ucu açık tartışma olmadan, konu başlıkları üzerinde 10 Haziran'a kadar çalışmaların sürmesini istedi. Tan, anadil, başlangıç, vatandaşlık, diyanet, bölgesel yönetim, başkanlık başlıklarının, 10 Haziran'a kadar gündemli tartışılmasını talep etti.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, bu önerinin işlerliğinin olmadığını, peşinen çalışmayı tıkayacağını ifade etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise masanın, ''anayasanın önüne geçtiğini'' kaydetti.

Çiçek, konu başlıklarıyla tartışmanın, genel ve soyut bir sonuç doğuracağını belirtti.

Hiç kimsenin, ''çalışma bitsin'' demediğini ifade eden Çiçek, nasıl bir çalışma olacak noktasına gelindiğinin görüldüğünü söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, İmralı sürecinin, anayasa çalışmalarını etkilediğini vurguladı.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise ''Şerefim üzerine söylerim ki; Kandil ile anayasa konularını görüşmedik'' dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise komisyonun anlaştığı maddeler konusunda, yanlış bilgi verildiğini belirtti.

Komisyonun, çalışmalarını tamamladıktan sonra liderler turu yapması da benimsendi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, bugünkü toplantısı, 3 Mayıs Cuma günü yapılan toplantısına göre sakin geçti. Toplantıya bir kez ara verildi.

Ayrıca, Sırrı Süreyya Önder, anlattığı iki fıkrayla komisyon üyelerini güldürdü.