Künib Başkanı Prof. Dr. Korkmaz Açıklaması

Günay Nuh - Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, dünyada kaybolmaya yüz tutmuş dillere dikkat çekmek amacıyla 2014 yılında uluslararası bir sempozyum düzenleyeceklerini belirterek, "Bu dilleri insanlığın ortak hafızasına kaydetmek ve derlemek için çalışma başlattık. Çünkü bütün diller Allah'ın ayetleri gibidir" dedi.

Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'de yapılan son araştırmaya göre, dünyada 7 bin dil, lehçe ve şive konuşulduğunu, bunların yüzde 80'inin 2100 yılını göremeyeceğine dikkat çekti.

Dünyadaki modernleşme, küreselleşme ve bazı baskın dillerin hızla gelişmesinin ve yayılmasının eğitim alanı başta olmak üzere diğer dilleri olumsuz etkilediğini anlatan Korkmaz, "Büyük dillerin hakimi altına giriyor küçük diller. Türkçe bile zor tutunuyor. Böyle bir zamanda yaşıyoruz. Küçük ülkeler de kendi dilinde eğitim vermiyor. İngilizce, Rusça benzeri dillerle veriyor. 'Çocuğumun geleceği olsun' diyor" diye konuştu.

Şu anda 7 bin dil, lehçe ve şivenin konuşuluyor olmasının çok büyük bir şans olduğunu vurgulayan Korkmaz, bu dillerin içinde bazılarının tehlike sınırını geçtiğini vurguladı.

Üniversiteler ve bilim dünyasına düşen görevin, bunları toplamak, derlemek ve kayıt altına almak olduğunu belirten Korkmaz, bu nedenle KÜNİB olarak böyle bir çalışmaya karar verdiklerini söyledi.

-"Onları korumamız lazım"-

"Kaybolmuş bir dili düğmeye bastığımızda yıllar sonra dinleyebilmeliyiz" diyen Korkmaz, "Bu dilleri insanlığın ortak hafızasına kaydetmek ve derlemek için çalışma başlattık. Çünkü bütün diller Allah'ın ayetleri gibidir. Onları korumamız lazım. Onları konuşanlar, onların farkında olmayabilirler, korumaya, yaşatmaya güçleri de olmayabilir. Bu bizim için yani bilim dünyası ve üniversiteler için en önemli, en kutsal işlerden bir tanesidir" şeklinde konuştu.

Korkmaz, bu çalışmanın insanlığa karşı önemli bir vazife olduğunu ifade ederek, aksi taktirde çok büyük bir vebal altına girileceğini belirtti.

Kültürümüzde sorumluğun sadece insanlara karşı olmadığına dikkat çeken Korkmaz, şöyle devam etti:

"Bizler insan olarak dağlara, taşlara, kuşlara, ağaçlara her şeye karşı sorumluyuz. İnsan, dünyanın bilincidir. O zaman bu insanın bütün dünyayı, bütün evreni düşünerek çalışması lazım. Bizim, dünyamızın bin, iki bin yıl sonrasını düşünmemiz lazım. Başka türlü bu dünyada yaşamayız. Biz bunları dünyanın gündemine taşımaya kararlıyız. Harvard ve UNESCO başta olmak üzere diğer üniversitelerle yani bütün üyelerimiz bu projede yer alıyor."

Bu kapsamda 2014 yılı ekim ayında uluslararası bir sempozyumun Ardahan'da düzenleneceğini kaydeden Korkmaz, bu sempozyuma bütün dünyanın dikkatini çekmek istediklerini dile getirdi.

Bu tehlikeye dikkatlerin çekilmesiyle gelecek için çok önemli bir çalışma olacağını kaydeden Korkmaz, "Bunu başarırsak, gelecek nesillere karşı önemli bir vazifeyi yerine getirmiş olacağız. Ayrıca geçmiş nesillerin özlem ve hatıralarını yaşatmış olacağız. Çünkü her dil bir dünya demektir. O dünyaya karşı insanlığın saygı duruşu olması lazım. Bizim yapmak istediğimiz şey Ardahan'da bu dillere karşı saygı duruşunda bulunmaktır" dedi.

Yayıncı: Yücel Velioğlu
Kaynak: AA