GAÜN’lü Öğrencilere “Yeni Anayasa” Konulu Konferans Verildi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Topluluğuna üye öğrenciler tarafından "Yeni Anayasa" konulu konferans verildi.

GAÜN’lü Öğrencilere “Yeni Anayasa” Konulu Konferans Verildi
Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu yer alırken, çok sayıda öğrenci katıldı.

Öğrencilere "Yeni Anayasa" hakkında bilgiler veren Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Yeni Anayasa süreci, yani bizde şuanda Ankara’da yürütülmekte olan Anayasa çalışması ne anlama geliyor? Bunun için öncelikle anayasaların yapım hazına bakmakta yarar var. Yapım tarzı konusunda 20. yüzyıl Anayasaları ile 21. yüzyıl Anayasaları arasında bir ayrım yapabiliyoruz bugün. Şöyle bir ayrım yapıyoruz. 20. yüzyıl Anayasaları Fransa, Almanya, İtalya gibi anayasalar, İspanya’dan Portekiz’e kadar genellikle kopma dönemi sonrası hazırlanan anayasalardır" dedi.

Kabaoğlu, Türkiye'de 61 Anayasası, 82 Anayasasında olduğu gibi. 21. yüzyıl Anayasaları ise Anayasal düzenliliğin devamlılığında hazırlanan ve hazırlanmakta olan Anayasalar olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Son 20 yılda 60 küsur Anayasa hazırlandı. Demek ki yaklaşık olarak 3’te 1’i ile yeryüzünde geçerli olan Anayasaların 3’te 1’i ve bunların çok büyük bir kısmı Anayasal düzenliliğin devamında ama bu demek değildir ki, kopma dönemi sonrası anayasa hazırlanmaz, hazırlanıyor gördüğümüz gibi. Bölgemizde Mısır hazırlıyor, Tunus hazırlıyor, Libya hazırlıyor, belki hemen komşumuz olan Suriye hazırlayabilir önümüzdeki dönemlerde. Kopma dönemi ardından hazırlanan Anayasalar şeklinde karşımıza çıkıyor ama mesela tam tamına 20. yüzyılda bizim Türkiye’nin Anayasal gelişme geleneğinin yer aldığı Avrupa mekanında en köklü anayasacılığa sahip olan devletler, İsviçre, Finlandiya, Macaristan Anayasal sürecin devamlılığı esnasında Anayasa hazırladılar. Bizde şimdi Anayasal düzenliliğin devamlılığı sırasında anayasa hazırlıyoruz. Peki ikisi arasında ne fark var? Neden bunu vurguladım? İkisi arasındaki fark şu, kopma dönemi sonrası olunca, kopma dönemi sonrasında hangi güç dengeleri ortaya çıkmışsa, onlar belirleyici oluyor. Ama Anayasal düzenin devamlılığı sırasında hakim olan güç dengeleri değil bütün taraflar devreye giriyor. Tıpkı şuanda Türkiye’de olduğu gibi” dedi.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, daha sonra öğrencilerin yeni anayasayla ilgili sorularını yanıtladı.
Kaynak: İHA