Mardin'de Paskalya Etkinliği

Mardin'de yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı'nı 1400 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi'nde Metropolit Saliba Özmen'in yönettiği ayinden sonra yumurta tokuşturarak kutladı.

Mardin'de Paskalya Etkinliği
Kırklar Kilisesi'ne sabahın erken saatlerinde ailece gelen Süryaniler, çocukları ile birlikte kilise girişinde mum yakarak dua etti. Ayin süresince erkek ve kız ilahi koroları Türkçe, Arapça, İbranice ve Süryanice ilahiler okudu. Ayine katılanlar ruhani liderler tarafından özel hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüler, gümüş tütsülükler içinde yakılarak kutsandı. Kırklar Kilisesi'nde Suriye’den kaçırılan Halep Süryani Metropoliti Mor Grigorios Yuhanna ve Rum Ortodoks Halep Metropoliti Paulo Yazıcı’nın bulunması için dua edildi

Ayinde Metropolit Özmen ve başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice dua etti. Ayinin sonunda mum yakıp dileklerde bulunuldu. Başrahip Akyüz, ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak oruçlarını açtı. 50 gün oruç tutan ve bu süre içinde hayvani gıda yemeyen Süryanilere, kilise çıkışında Hz. İsa'nın yeniden dirilişini simgeleyen kırmızıya boyanmış yumurta ikram edildi. Suriye'den savaştan kaçarak Mardin’e sığınan ailelerin katıldığı Kırklar Kilisesi'ndeki ayin bitiminde kilisenin bahçesinde kutlamalara devam edildi. Ayin sonrası bayram kutlamasına gelen Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Emniyet Müdürü Derviş Kara, Mardin İl Müftü Vekili Masum Taşçı, Metropolit Özmen ile yumurta tokuşturdu. Vali, Suriye’den kaçırılan metropolitler için tepki gösterdi. Vali Ayvaz, Mardin'de dini bayramların, geçmişten gelen tarihsel ve kültürel zenginliklerin kentte katkıda bulunduğu hoşgörü ortamının bütün dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Paskalya bayramı kutlanmasının Mardin'de ayrı bir anlam taşıdığını belirten Ayvaz, şöyle konuştu: "Kadim tarihten beri Mardin semavi dinlerden önce de insanlar birlikte yaşadı. Bu dinlerin getirdiği kardeşlik, sevgi ve barış bunları yüzyıllardır taşıdık ve dünyaya gösterdik. Bu bayramlar dolayısıyla Mardin’de başka bir anlam ifade eder. Dünyanın başka yerlerine baktığımız zaman ırk ve din yüzünden savaşlar var fakat bizim camiamızda böyle bir şey mümkün değildir. Geçen dönemlerde bu biraz hortlasa da biliyorsunuz yanlış hesap Bağdat’tan döner. Yakın zamanda inşallah tamamen kalkacaktır.”
Önümüzdeki yıllarda Mardin’in daha da güzelleşeceğini ifade eden Vali Ayvaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu birlik beraberlik sevgi ve barış bizleri daha da kaynaştıracaktır. Bunu hem toplum alanında hem ekonomi alanında göreceğiz. İhtiyacımız olan sadece birlik ve beraberliktir. Mardin’de en üst seviyede sağlanmaktadır. Suriye'de din adamlarının kaçırılmasını esefle karşılıyorum. Dünyanın hiçbir yerinde din adamlarına yapılan zulüm kesinlikle normal görülmez kimse sevmez hangi din adamına hangi dine mensup olursa olsun din adamları toplumun aydınlarıdır. Onları doğruluğa iyiliğe sevk eden insanlardır. Bizlerde böyle bir kaçırmayı lanetliyoruz. İnşallah kısa sürede onları bırakırlar."
Mardin Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ise, Suriye'de iki metropolitin kaçırıldığını belirterek "Bu nedenle patrikliğimizin verdiği karar nedeniyle paskalya bayramını her zamanki gibi kutlamayacağız. Onlara saygı için en azından Suriye'deki olaylar için bayramı biraz buruk kutluyoruz. Sayın valimize ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Acısıyla tatlısıyla hayat bu zaman zaman üzülürüz zaman zaman mutlu oluruz. Bu dünyadaki halimizdir. Bu sene böyle bir kutlama oldu. Kusura bakmayın Sayın Patriğimizin özel talimatıdır” dedi.

Mardin’deki hoşgörü ortamına dikkat çeken Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu da, şunları söyledi: "Biz Süryani kardeşlerimizin paskalya bayramını yürekten kutluyorum. Güzellikler, iyilikler getirmesini diliyorum. Ülkemizde devam eden bu çözüm süreci ile ilgili paskalya bayramı güzel bir örnek teşkil ediyor. Mardin olarak Türkiye olarak farklı kültürlere farklı anlayışlara farklı felsefi bakış açılarına ne kadar hoş görü içerisinde olduğumuzu tahammül ettiğimizin de bir göstergesidir."
Ayin sonunda kiliseye gelen misafirlere Süryani geleneği olan kök boyaya boyanmış pişmiş yumurta ve çörek ikram edildi.
Kaynak: İHA