Maliye, Haksız Kazanç Elde Eden Lüks Araç Bayilerini Kıskaca Aldı

Ankara - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, lüks araçların satışında uygulanan ÖTV matrahının aşındırılması yoluyla Maliye'nin yıllık vergi kaybının yaklaşık 100 milyon lira olduğunu belirterek, yeni düzenlemeyle bayilerin artık bu yolu kullanamayacaklarını ve söz konusu miktarın, devletin kasasına gireceğini bildirdi.

Alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren ve kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz hafta kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayını bekleyen düzenleme, lüks araçların satışına ilişkin de önemli yenilikler getiriyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şimşek, motorlu araçlar üzerinden alınan ÖTV'nin, bayinin aracı, nihai tüketicilere satışı aşamasında tahsil edildiğini ve vergi tutarının, satış bedeline kanunda belirlenen oranın uygulanmasıyla hesaplandığını söyledi.

Bakanlığın ilgili birimlerinin bu konuda titiz bir çalışma yürüttüğünü ve lüks araçların satışına yönelik yoğun denetimler yaptıklarını anlatan Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Bakanlığımızca yapılan denetim ve analizler sonucunda özellikle grey market olarak tabir edilen yetkili distribütör haricindeki ithalatçılar tarafından yurda getirilen lüks araçların, birden fazla bayi arasında el değiştirildikten sonra nihai tüketiciye satıldığını tespit ettik. Söz konusu bayiler örneğin; 500 bin liraya ithal etikleri bir aracı bu şekilde, birden fazla kere el değiştirerek, ÖTV matrahını aşındırıyorlar ve nihai tüketiciye ulaşana kadar aracın ithal değerini 200 bin liraya kadar düşürüyorlar. Böylelikle ÖTV de 500 bin lira üzerinden değil, 200 bin lira üzerinden hesaplanıyor ve devlet bu hileli yollarla ciddi bir zarara uğratılıyor."

-"Hileli yollara başvuranlara ceza kesiliyor"

Bu faaliyetlerin önlenmesi amacıyla söz konusu grey marketlerin Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca yoğun bir denetime tabi tutulduğunu belirten Şimşek, incelemelerin halen devam ettiğini ve bu hileli yollara başvuranlara cezaların kesildiğini söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, bu önlemlere ek olarak, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ithalatçı ve imalatçılardan, başta ithalat ve satış bedelleri olmak üzere araçlara ilişkin bilgiler alınmaya, ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca ithal araçlara ilişkin bilgilerin de günlük olarak Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmaya başlandığını ifade etti.

-"Devletin kasasına girecek ÖTV miktarı artacak"

Lüks araçların satışında uygulanan bu yöntemle Maliye'nin kaybının yaklaşık 100 milyon lira olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Son olarak, Meclis'te kabul edilen düzenlemeye göre, bayinin aracı satış bedeli ve alış bedeli ile araç ithal edilmişse ithalatta hesaplanan KDV matrahı, yurt içinde imal edilmişse imalatçının satış bedeli üzerinden hesaplanacak vergi tutarlarından en fazla olan tutar, ÖTV olarak ödenecek. Yani, konuya ilişkin verdiğim örneğe bakacak olursak, satışı yapılan bu aracın ÖTV matrahı 200 bin lira değil, 500 bin lira olacak. Böylece devletin kasasına girecek ÖTV miktarı da artacak. Yeni kanunla bayiler artık ÖTV matrahını aşındıramayacak ve 100 milyon lira devletin kasasına girecek."

Söz konusu vergi düzenlemesinin, gerek doğrudan satış yapan gerekse de distribütör aracılığıyla satış yapan tüm ithalatçılar ve aynı şekilde satış yapan Türkiye'deki tüm imalatçılar bakımından geçerli uygulama olacağını vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yönüyle yapılan değişiklik, objektif ve sektörde faaliyet gösterenler bakımından da ayrım gözetmeksiniz öngörülmüş bir düzenlemedir. Ayrıca indirimler sonrası kalan tutarın, malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan KDV matrahından düşük olmaması kaydıyla Özel Tüketim Vergisi Kanunu'ndaki haklar, yeni düzenlemede de korunmaktadır."

Kaynak: AA