"Kara Keçi Oğlağı Dolması" İçin İstanbul'dan Balıkesir'e Geliyorlar

Balıkesir - Bigadiç ilçesinde, kasap dükkanlarındaki fırınlarda her yıl nisan-haziran aylarında yapılan "oğlak dolması" için İstanbul, Bursa gibi illerden özel siparişler veriliyor. Bazı illerden vatandaşlar ise bu yemeği tatmak için Bigadiç'e geliyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, hayvancılığın yoğun olduğu Bigadiç'te, yaklaşık 83 bin büyükbaş, 68 binin üzerinde de küçükbaş hayvan bulunuyor.

Özellikle küçükbaş hayvanlarda üreme mevsimi olan bahar aylarında bu sayı artıyor. Kırmızı et tüketiminin fazla olduğu ilçede, yıllık hayvan sirkülasyonu 30 bini geçiyor.

Hayvancılığın yaygın ve kırmızı et tüketiminin fazla olması, ilçede turizm canlılığı oluşturan bir yemek kültürünü ön plana çıkardı. Türkiye'de sadece Bigadiç'te her kasap dükkanında bir fırın bulunuyor ve buralarda yılın tüm aylarında kuzu güveç pişiriliyor.

Nisan-haziran döneminde ise oğlak etinden güveç ile dolma yapılıyor. Bigadiç'in "oğlak dolması", ilçeye turist çeken bir yemek kültürü olarak biliniyor.

-İstanbul'dan özel soğutmalı araç gönderiyorlar

Kasap Ramazan Çankaya, AA muhabirine, oğlak dolmasının, ısıtılmış fırında hafif ateşte yaklaşık 6 saatte yavaş yavaş hazırlandığını söyledi.

Dolmanın iç pilavını, oğlağın ciğeri, kuş üzümü, çam fıstığı ve pirinçten yaptıklarını belirten Çankaya, şöyle konuştu:

"Genellikle sipariş üzerine yapıyoruz. Bir oğlakla büyüklüğüne göre 10-15 kişi doyar. Oğlaklar ortalama 10 kilogram geliyor, bazen daha ağırları çıkabiliyor. Mutlaka bir gün önceden sipariş verilmesi gerekiyor. Siparişsiz gelenler, oğlak dolmasının eşsiz lezzetini tatmadan ilçeden ayrılır. 10 kilogramlık oğlak dolmasını 300 liraya satıyoruz. Bunun yanı sıra ciğer, yürek ve böbreklerinden oluşan fırında oğlak kırıntı 7 lira, kuzu ve oğlak kellesi ise 5-7 lira arasında satılıyor. Bigadiç, oğlak dolmasının lezzeti ve etinin yumuşaklığıyla ün yapmıştır. Oğlak dolması, kara keçi oğlağından yapılıyor. Eti yumuşak ve ağızda kolay dağıldığı için özellikle çocuklar çok rahat tüketebiliyor. Diğer etler gibi dişler arasına girip rahatsızlık vermez. Çiftlik keçilerinin etleri çok sert düşüyor. Biz kara keçi etini biliriz, başkasını fırına sokmayız."

Çankaya, oğlak dolmasına İstanbul ve Bursa gibi birçok ilden özel siparişler aldıklarını anlattı.

İstanbul'dan sipariş verenlerin, özel soğutmalı araç gönderdiğini dile getiren Çankaya, "Sabah İstanbul'dan yola çıkan araç, burada pişirilmiş oğlak dolmasını alıp götürüyor, akşama servis ediliyor. Orada fırında ısıtıp yiyorlar. Bazen bir günde 5 oğlak dolması yaptığımız dönemler oluyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA