Bursa İle Kuzey İrak Arasında "Yatırım ve İş Birliği" Hamlesi

Bursa - Bursa Valisi Şahabettin Harput, Kuzey Irak'ta yaptıkları görüşmeler ve imzaladıkları protokolle büyük ölçekli ekonomik, ticari, turistik, sağlık, kültürel, eğitim iş birliği çalışması başlattıklarını bildirdi.

Harput, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak Bölgesel Yönetimi Sanayi Bakanı Sinan Çelebi ile Kuzey Irak bölgesinden 4 valinin, sanayi ve ticaret deneyimlerinden yararlanmak üzere daha önce Bursa'ya geldiğini hatırlattı.

Bu kapsamda Bursa'dan bir grup iş adamıyla Kuzey Irak bölgesine 3 günlük ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Harput, şöyle devam etti:

"Kuzey Irak, son birkaç yılda çok hızlı gelişen, özellikle ekonomik ve ticari bakımdan Türkiye'nin, Irak'a yapmış olduğu ihracatın en büyük dilimini üzerine çeken bir bölge. Şu an Türkiye'nin Irak'a yaklaşık 12 milyar dolara yakın bir ihracatı var ve bunun yüzde 70'inden fazlasını Kuzey Irak bölgesi işgal ediyor. Özellikle Gaziantep, Hatay, Adana, İçel, Şanlıurfa gibi illerimizdeki esnaf ve iş adamlarımızın çok ciddi bir yatırım ve ticaret yaptığı o bölgede Bursa yeterince aktif değil. O bölgede, Fransa, ABD, Güney Kore, Çin ve İran olmak üzere dünyanın her tarafından çok ciddi yatırımcıların yarış halinde olduğu bir sürecin yaşandığını gördük. Elbette Kuzey Irak'ta, yatırımda ve ticarette en büyük pay sahibinin Türkiye olması gerekir. Gelecekte bütün dünyanın büyük önem verdiği bu bölgede Bursa olarak ciddi bir ağırlığımızın olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için başta Sinan Çelebi olmak üzere yönetici ve iş adamlarıyla ticari görüşmeler yaptık."

Kuzey Irak bölgesinde, başta altyapı, inşaat, turizm, eğitim, sağlık, kültür olmak üzere her alanda çok ciddi yatırım açığı olduğunu dile getiren Harput, Bursa'dan iş adamlarının, orada çok ciddi yatırımlar yapılıp ticari ilişkiler kurulabileceğine inandığına dikkati çekti.

Bu bölgeden Türkiye'ye gelenlerin yüzde 30'unun, sağlık hizmeti amaçlı geçiş yaptığını öğrendiklerine işaret eden Harput, "Kuzey Irak'ta yaptığımız görüşmeler ve imzaladığımız protokolle çok büyük ekonomik, ticari, turistik, sağlık, kültürel, eğitim iş birliği çalışmalarını başlattık. Gerek Bursamız ve ülkemiz gerekse Irak ve Kuzey Irak bölgesi için inşallah hayırlı olur" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA