Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Ohri Zirvesi İptal Edildi

Makedonya’nın Ohri şehrinde 1 ile 2 Haziran tarihlerinde düzenleneceği bildirilen Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (SEECP) zirve toplantısı iptal edildi.

Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Ohri Zirvesi İptal Edildi
Zirvenin ev sahibi Makedonya Cumhurbaşkanı Gorge İvanov, Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci zirvesinin iptal edilmesinin, ülkesinin çıkarları ve gururuna yakışır şekilde yapıldığını açıkladı.

Makedonya Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’un, bu kararı SEECP kuruluş belgeleri ve kurallarına göre aldığını, kararın alınmasına da Balkanlar’da hala hüküm süren eski önyargıların zirve öncesinde yeniden alevlenmesinin sebep olduğunu belirttiği kaydedildi.

Açıklamada, Makedonya’nın, Balkanlar’da eski önyargıların çarpıştığı ve Balkan ülkeleri arasındaki çıkar çatışması ve hesaplaşmaların yapılacağı arenaya dönüşmesine hiç bir zaman izin verilmeyeceğine vurgu yapıldı. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’un, husumetlerin boykot değil diyalog ile çözülebileceğinin altını çizdiği belirtildi.

Bu yıl sırasıyla 16’ncısının düzenlenmesi planlanan SEECP zirve toplantısı, Makedonya’nın Ohri ve Struga şehirlerinde düzenlenecekti. Bu toplantılarda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecekti.

Zirvenin iptaline, Sırbistan ve Bosna Hersek’in karşı çıkması üzerine ev sahibi olarak Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov’un, toplantıya Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga’yı davet etmemesi, bunun üzerine de Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani’nin ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin zirveyi boykot etmesinin yol açtığı değerlendiriliyor.

“Dayanışma için Hareket” sloganı altında yapılacağı bildirilen ve daha sonra iptal edilen Ohri zirvesinde doğal afet sonucu meydana gelen tehlikeleri azaltma ve iklim değişikliklerine karşı önlem alınması konuları ele alınacaktı. 2 Haziran tarihinde ise Struga’da “Gelecek için gençler-Gençler İçin Gelecek” başlığı altında 11. Bölgesel “Medeniyetler Arası Diyalog” Forumu düzenlenecekti.
Kaynak: İHA