Türk Makarnası İtalya'nın Tahtını Sallıyor

İçel Geçen yılın verilerine göre 520 bin ton olan makarna ihracatı gerçekleştiren Türk firmaları, bu yıl 650 bin tonluk ihracatı yakalamak istiyor.

Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve Türkiye'nin önde gelen makarna üreticilerinden Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de makarna üretiminde son yıllarda büyük değişiklikler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 5 yıl öncesine kadar yıllık makarna ihracatının 100-150 bin ton civarında olduğunu hatırlatan Arslan, 2012 verilerine göre 520 bin ton olan makarna ihracatının bu yıl 650 bin ton sınırına dayanacağını kaydetti.

Arslan. sektör ihracatında yüzde 20'nin üzerinde artış beklediklerini dile getirerek "Her şeye rağmen Türkiye makarna ihracatında büyük mesafe kaydetmiştir. Bize karşı uygulanan ambargolar var, AB'nin kotası var. Avrupa'ya 20 bin tondan fazla makarna satamıyoruz. Bu çok komik bir rakam. O zaman makarna ihracatı fazla değildi ama Türkiye artık çok gelişti. 1995 yılının Türkiye'si değiliz artık. 15 yıldır ABD'ye bir kilo mal gönderemiyoruz. Bu engellemelerden dolayı 27 ülke ile ABD'ye ürün satamıyoruz. Buna rağmen 520 bin ton ihracat yaptık" dedi.

Bu duruma makarnacıların olağanüstü yatırımları ve inovasyonla geliştirdikleri kalite sayesinde gelindiğini anlatan Arslan, sektör olarak özellikle Afrika kıtasına yönelik büyük açılımlar yaptıklarını belirterek "Afrika ülkelerinden Angola'ya ihracatımız ilk sırada. İlk 3 sırada da yine Afrika ülkeleri var. Buraya daha önce İtalyanlar mal satıyordu. Türkiye, Afrika'da İspanya, İtalya ve Fransa'nın yerini almaya başladı.

Şimdi herkes Türk malını tercih ediyor. Bu büyük bir başarıdır. Makarna dendiğinde İtalya akla gelirdi ama artık Türkiye geliyor. Artık İtalya'nın yerini aldık" diye konuştu.

Türk makarnacılarının en çok ihracat yaptığı yerlerden birinin de Japonya olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Japonya Türkiye'den yüksek miktarda makarna alıyor. Japonya her ne kadar diğer ülkeler kadar almasa da şu açıdan önemli; Japonya kaliteye çok büyük önem veriyor. O yüzden Türk firmaları Japonlarla çalışıyor. Bütün Avrupa 'Nasıl satıyorsunuz?' diye bize soruyor. Çünkü Japon halkı kaliteye çok hassas bir halk. O nedenle oraya mal satmak çok zor. Türklerin oraya girmesi herkesi şaşırtıyor, bu da çok güzel bir şey. Ortadoğu ülkeleri de önemli ihraç yapılan yerlerden biri. Afrika en büyük makarna alıcılarından biri. Biz burayı uzun yıllar hep atlamışız. Avrupa'ya kota sorunumuz olmasa ihracatımız daha da artar. Bu kota sorunun halledersek Türkiye makarnada bir numara olacak. Şu anda ihracatta ikinci durumdayız."

Kaynak: AA