Busat'ta Görev Değişimi

Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanlığına Dr. Metin Yurdakoş seçildi.

Busat'ta Görev Değişimi
Uçuş mesafesi 3.5 saatlik alan içinde, dünyadaki bir milyar insanın, kendilerinden hizmet beklediğini ifade eden Başkan Yurdakoş, “Yeni dönemdeki BUSAT olarak konseptimiz, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen çevremizdeki insanlara bu imkanları en uygun şartlarda sunmak olacaktır” dedi.

Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) üyeleri, ikinci olağan genel kurul için Ördekli Kültür Merkezi'nde toplandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan genel kurulda konuşan BUSAT Başkanı Mustafa Esgin, turizm açısından Bursa Havaalanı'nın aktif hale getirilmesinin önemine değinerek, kent dinamiklerini turizm konusunda harekete geçmesi halinde Bursa'nın gelecekteki yerinin hayal bile edilemeyeceğini vurguladı. Kurucu Başkan Mustafa Esgin görevi, tek aday olarak genel kurula giren Dr. Metin Yurdakoş'a devretti.

Oy birliğiyle BUSAT'in yeni Başkanı seçilen Dr. Metin Yurdakoş, "Yeni dönemde BUSAT olarak konseptimiz, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyen çevremizdeki insanlara bu imkanları en uygun şartlarda sunmak olacak. Uçuş mesafesi 3.5 saatlik bir alan içerisinde dünyada bizden hizmet bekleyen yaklaşık 1 milyar nüfuslu insanımız var. Bunların bir gurubu Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki insanlar. Bunlar, uçakla 4-5 saatlik yolculuklardan sonra Avrupa ve Amerika'ya gidip, çok yüksek bedeller ödeyerek, sağlık hizmeti alıyorlar. Ancak çoğu zaman ikinci sınıf insan muamelesi görmektedirler. Halbuki Türkiye'de çok daha uygun fiyatlara ve birinci sınıf vatandaş olarak bu sağlık hizmetlerini alma şansları var. Aysa'daki Türk Cumhuriyetlerindeki kardeşlerimiz, Türkiye'deki bu imkanların farkında olmadıklarından, üzerimizden transit uçarak bu hizmetleri Avrupa'dan veya İsrail'den çok yüksek fiyatlarla alıyorlar. Bir gurup hasta ise Güney ve Güneydoğu'daki Asya ülkelerinden bu hizmeti daha uygun fiyatlarla satın alma gayreti içersindeler. Ancak son 3-4 yıldır AIDS ve Hepatit başta olmak üzere bir çok bulaşıcı hastalıkla karşı karşıya kalmıştır. Bundan dolayı oralara gidişler de azalmaya başlamıştır. Kuzeyimizdeki eski Sovyet Cumhuriyetleri ise yine çok yüksek fiyata Avrupa ve İsrail'den bu sağlık hizmetini almaktadırlar” diye konuştu.

Avrupa'da, hastaların MR çektirmek için, 6 ay sonrasına gün alabildiklerini kaydeden Yurdakoş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçen hafta Bursa'ya gelen Hollandalı bir gazeteci, menüsküs şüphesiyle dizinden MR istendiğini ve kendisine 6 ay sonraya gün verildiğini söyledi.

Türkiye'de ise MR, 24 saat sonra çekilmektedir. Türkiye'de bir MR, 200 Lira olmasına rağmen Sırbistan'da bu rakam bin 800 lirayı bulmaktadır. Bu insanların sıkıntılarını gidermek için biz BUSAT olarak onlarda farkındalık oluşturmak için yeni dönemde çalışmalar yapmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde ızdırap çeken insanların dertlerine derman olabilmek misyonumuz olacaktır. Türkiye genelinde Bursa özelinde yeterince, bu insanlara hizmet verebilecek kalitede özel hastanelerimiz, termal tesislerimiz var. Bu hastalar, objektif olarak toplu gruplar halinde geldiklerinde bu imkanlar çok daha fazla artacaktır. Bununla ilgili valilik ve büyükşehir belediyesinin farklı projeleri var. Bu insanlar gelmeye başladıklarında çok daha gelişmiş imkanlarla karşılaşacaklarına hiç şüphemiz yok. Bu sağlık turizmi Bursa için istihdam, katma değer oluşturacaktır. Bunu hepimiz biliyoruz ancak olayın öteki yüzünden baktığımızda da bu hizmeti alan insanların, ızdırapları da son bulacaktır. Ve daha ekonomik şartlarda bu ızdıraplarından kurtulacaklardır. Bunun için o insanlara yardım etmenin asli görevimiz olduğunu düşünüyoruz".

Derneğin genel kurulana Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ve BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Gülener de katıldı.

Kaynak: İHA