Kalkınma Bakanı Yılmaz Van'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin güven veren politikalarla krizi yönettiğini belirterek, “Önceden yenilemez bir canavar olarak gösteriliyordu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz Van'da
Şimdi enflasyondan bahsetmiyoruz bile” dedi.

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AB'nin Ankara Büyükelçileri ile yaptığı toplantıdan sonra Milliyet gazetesinin 'Türkiye'ye Yatırım Geleceğimize Yatırım' toplantılarına katıldı.

Toplantıda Van'daki işadamları, siyasi parti yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları da hazır bulundu.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve Van Valisi Münir Karaloğlu’nun birer konuşma yapmasının ardından kürsüye gelen Yılmaz, bakanlığının yaptığı faaliyetleri anlatan bir sunum yaptı. Kalkınma Bakanlığının yeni bir bakanlık olduğunu ifade eden Yılmaz, kalkınmayı ekonomiden ibaret olarak görmediklerini belirtti.

Kalkınmanın geniş kapsamlı olduğunu anlatan Yılmaz, “İnsan odaklı yaklaştığınız zaman kalkınmayı sosyal boyutuyla, temel haklar boyutuyla demokratik kalkınma çerçevesinde algılıyoruz. Son dönemlerde herkesin ortak vizyonuna dönüştü 2023. Geçmişte çok vizyon hazırladık ama bu kadar toplumsal hale gelen vizyon ilk kez gerçekleşiyor. 10 yılda nüfus 66 milyondan 76 milyon, milli gelirimiz de 786 milyar dolar oldu. Faize giden paralar artık hizmete dönüştü. Kamu tanımlı borcun milli gelire oranı yüzde 74'ten 36'ya kadar geriledi. İhracatımız 152,6 milyar dolara ulaştı. Dış ticaret hacmimiz 400 milyar dolara yaklaştı. İstihdamın yapısı da değişti. Ekonomik büyümenin yanında gelir dağılımını da düzelttik, yoksulluğu da azalttık. Günlük 4 dolar harcaması olan nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 36'nın üzerindeydi. Geçen yıl itibarıyla bu rakam yüzde 2,8'e kadar geriledi. Türkiye yoksulluğu azalttı, gelir dağılımını düzelttik, istihdam için de kamu yatırımlarını arttırdık. Orta vadeli programda 2015'te kişi başı gelirin 13 bin dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Türkiye 5 yıllık dönemde artık orta gelirli ülke olmaktan çıkıp yüksek gelir grubuna terfi etmiş olacak. Alt limitinden girmiş olacağız ama önemli bir kırılma noktası” dedi.

Türkiye’nin güven veren politikalarla krizi yönettiğini, işsizlik oranlarında düşüş ve istihdamda yükselme olduğunu da dile getiren Yılmaz, “Sadece GAP bölgesinde 400 binden fazla yeni istihdam oluşturduk. Enflasyon bir kaderdi. Önceden yenilemez bir canavar olarak gösteriliyordu. Şimdi enflasyondan bahsetmiyoruz bile. Ekonomideki sorunları çözen, demokrasi sorununu ve terörü de çözer. Çözümden beslenen bir anlayış, her alanda bu anlayışını yansıtır. Sorunlardan eslenen bir anlayış yok. Çözümlerle büyüyen bir anlayış var. Demokraside nasıl ileri adımlar attıysak terörde, güvenlik meselelerinde de aynı şekilde mesafe almamız gayet normal. Kredi derecelendirme kuruluşları da yatırım yapılabilirlik notlarımızı yükseltiyor. Türkiye’nin toplam yatırımları 60 milyar, 2012’de 292 milyara ulaşmış. Kamu yatırımları geçen yıl itibariyle 60 milyarı buldu. Daha önce yatırım programlarımız adeta çöplüğe dönmüştü. Projelere yeteri kadar ödenek ayıramadığımız için çalışmaların tamamlanması yılları aşıyordu. 2002 yılında yatırımların tamamlanma süresi 8,5 yıldı. Biz bunu yüzde 4,5'e düşürdük ve düşürmeye devam edeceğiz. Eğitime ciddi kaynaklar aktarıyoruz. 3,4 milyon, sadece yüksek öğretimlerin altyapılarına aktardığımız paradır. 94 yeni üniversite kurduk. Doğu Anadolu Bölgesi’nde 9 yeni üniversite kurduk. 181 bini aşan bir öğrenci sayımız oldu. Sağlık alanında önemli yatırımlar yaptık. Sağlık alanında artık daha nitelikli sisteme geçiyoruz. 3. havalimanı ihalesi yapıldı. Tamamına baktığınızda 10 milyar eurolu bütçeyi kamudan tek kuruş vermeden yapmıyoruz. 26 milyar euro kira geliri elde edeceğiz. Yeni köprülerimizle metro sistemlerimizle hızlı trenlerle sulama projeleri ve tünellerle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bölgesel anlamda yepyeni bir dönem yaşadığını da sözlerine ekleyen Yılmaz, “Yeni politikamız, yeni bir zihniyetle hayata geçiyor. Artık Ankara'da oturup, 'Van'ın neye ihtiyacı var?' demiyoruz. Van'a gelerek yerel aktörlere Van'ın neye ihtiyacının olduğunu soruyoruz. Bütün unsurlarıyla yerel aktörlerin bunu sahiplenmesi önemli. Kalkınma ajanslarını kurduk. 26 ayrı bölgede kurduk. 'İstanbul'a neden kurdunuz?' diyorlar. İstanbul'un da kalkınmaya ihtiyacı var. Bir taraftan da bölge kalkınma idareleri kurduk. Bunlardan biri GAP Bölge Kalkınma İdaresi, ikincisi DAP. 14 ili kapsıyor. Geçmişi değerlendirdiğimizde, geçmişte de planlar yapılmış ama raflarda kalmış. Bunlardan biri yerel düzeyi içine katan kurumsal yapı eksik kalmış. Aynı zamanda kaynak problemi dikkate alınmadan planlamalar yapılmış. Biz bunlara dikkat ederek programlarımızı yapıyoruz. KÖYDES'ten kırsal alana ciddi katkılar sağlıyoruz. Son 10 yılda onlarca program geliştirerek uyguladık. Teşvik sistemini devreye soktuk, bölgesel olarak 6 gruba ayırdık. 61 kriterle illerin sosyoekonomik kalkınma düzeylerini ölçtük ve teşvik başlıklarını belirledik. Teşviklerin iyi işlemesi için ortam önemli. Terörün, güvenlik sorunun olduğu ortamda ne kadar teşvik verirseniz verin özel sektör yatırımlarını getirmeniz çok mümkün değil. Terörün ortadan kalktığı bir ortamda teşviklerin çok daha verimli olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmanın ardından beraberindekilerle Muradiye Şelalesi’ne geçti.
Kaynak: İHA