Leblebisiyle Meşhur Tavşanlı İlçesinde Üreticiler, Sakız, Keçi Boynuzu ve Tarçınlı Ürünleri De Ekleyerek Çeşit Sayısında Kütahya'nın Plaka Numarası Olan 43'e Ulaştı

Selma Kocabaş - Kütahya'nın, leblebisiyle meşhur ilçesi Tavşanlı'da üreticiler, inovasyon çalışmalarına aralıksız devam ederek 40 olan çeşit sayısını, ilin plaka numarası 43'e çıkardı.

İlçede faaliyet gösteren leblebici Nedim Kocagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tavşanlı leblebisi için Türk Standartları Enstitüsünce,2002 yılında "coğrafi işaret tescil belgesi" verildiğini söyledi.

Bu ürünün, Avrupa kalite belgesine de layık görüldüğünü belirten Kocagöz, ilçede leblebiciliğin, desteklerle büyüyüp ihracat ağını genişlettiğini ifade etti.

Kocagöz, inovasyona büyük önem verdiklerini ve çeşitliliği artırmaya çalıştıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tavşanlı'da dördüncü kuşak üretici olarak işimizi sürdürüyoruz. İlçemizde leblebicilik, kuşaktan kuşağa aktarılan ustalık sırlarıyla gelişmesine devam ediyor. Tavşanlı'da 40 olan leblebi çeşidi sayısı, damla sakızlı kıtır, tarçınlı kıtır ve keçi boynuzlu kıtır ürünlerle 43'e ulaştırıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle üretimlerimiz sürüyor. İmalatta nişasta, boya gibi katkı maddeleri kullanmıyoruz. Doğallığını kaybetmeden her zevke uygun leblebi çeşitlerini sunuyoruz."

-"Düzenli tüketildiğinde kilo kaybı sağlar"-

Ürünlerinin bir bölümünü ihraç eden başka bir firmanın ortaklarından Zeynel Korkmaz ise üç nesildir leblebi üretimi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Dünyada, leblebinin ününün arttığına dikkati çeken Korkmaz, şunları kaydetti:

"Obeziteyle mücadelede özelliklerinden dolayı leblebi, uzmanlar tarafından önerilen gıdalar arasında yer alıyor. TSE tarafından tescil edilen leblebi için en uygun bölgenin nohutlarından üretim yapıyoruz. Nohudunun iklim özelliklerinin etkisiyle lezzetli ve kıtır olan Tavşanlı leblebisi, aynı zamanda Avrupa kalite belgesi sahibidir. 15 bin ton civarında üretim gerçekleştiriyoruz. Bölgemizde yetiştirilen hammaddelerle üretimimizi sürdürmekteyiz. Tavşanlı leblebisi, kalitesi ve lezzetiyle hep ön planda olmuştur. Sarı leblebi her anlamda kuvvetli bir kuruyemiş aynı zamanda bir diyet ürünüdür. Obezite ile mücadele eden günümüz insanının, leblebiyi denemesini öneririz. Lifli bir gıda olan leblebi, düzenli tüketildiğinde kilo kaybı sağlar."

-Tavşanlı leblebisi-

Bazı kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, nohudun işlenmesiyle elde edilen kuruyemiş türü olan leblebi, ilk kez Şeyh Murat Gazi tarafından 1370'li yıllarda bulundu.

Nohudun ısıtılıp bekletilmesini keşfeden Şeyh Murat Gazi'nin bulduğu leblebi üretimi, kısa sürede Anadolu'ya yayıldı.

Kabri İstanbul'da bulunan ve "Leblebicilerin Piri" olarak anılan Şeyh Murat Gazi'nin icat ettiği leblebinin üretimini, bir Arnavut ustadan öğrenen Tavşanlılı ustalar, bu kuruyemişi ilçede üretmeye başladı.

19'uncu yüzyılda Tavşanlı'da yaygınlaşan leblebi üretimi, Cumhuriyet döneminde de ustalarının sayısı artarak devam etti.

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA